TRADICIONALNO ŠTEDLJIV NAROD U vreme svetske energetske krize, jedan grad u Srbiji je značajno smanjio potrošnju struje
Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

''Instalacijom moderne led rasvete u celom gradu, Piroćanci su ostvarili uštede električne energije od čak 75 odsto'', izjavio je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

Prema njegovim rečima, ostvarene su značajne uštede i kada je reč o potrošnji električne energije u zgradi gradske uprave u Pirotu i to od oko 25 procenata.

"Zamenom stare gradske rasvete, kada poredimo podatke o potrošnji u septembru ove i septembru prošle godine, i u oktobru ove i istom mesecu prošle godine, uspeli smo da ostvarimo uštedu električne energije od čak 75 odsto. Uštede smo ostvarili i kada je reč o potrošnji električne energije u zgradi gradske uprave u Pirotu, na nivou od oko 25 procenata", rekao je Vasić.

DA LI GASITE SIJALICU KAD IZAĐETE IZ SOBE? To bi moglo da poveća račun za struju - držite se ovih proverenih saveta


Još ozbiljnije uštede će biti ostvarene kada se izgrade planirane solarne elektrane.

"Dali smo nalog svim javnim preduzećima da izgrade solarne elektrane. Već je zaživela jedna solarna elektrana na krovu magacina JP Komunalac, snage 30 kilovata, a JP Regionalna deponija i JP Komunalac grade solarne elektrane snage od po 150 kilovata. Gradiće se solarne elektrane i na objektima škola. U Tehničkoj školi planiramo da dodano pojačamo postojeću solarnu energanu, a solarnu energanu dobila je i Ekonomska škola", naveo je Vasić.

Grad Pirot preduzima mere i kada je reč o poboljšanju energetske efikasnosti stambenih zgrada ali i individualnih domaćinstava, s obzirom da su, prema njegovim rečima, individualna ložišta, kako se pokazalo, najveći izvori zagađenja vazduha.

"Instaliranjem automatske stanice za merenje kvaliteta vazduha u Pirotu došlo se do zaključka da su individualna domaćinstva najveći izvor zagađenja vazduha u Pirotu, jer u letnjim mesecima imamo i istu industriju i isti saobraćaj, ali nema zagađenja vazduha. Zbog toga planiramo da naredne godine lansiramo program subvencija individualnim domaćinstvima za instalaciju filtera na odžacima", rekao je Vasić.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

Komentari (0)

Loading