SRPSKOM SVEŠTENIKU IZGORELA KUĆA, IKONE OSTALE NETAKNUTE! Dragiša služio Bogu 50 godina, preko noći izgubio sve
Foto: YouTube printscreen

Za samo jednu noć penzionisani sveštenik Dragiša Stojadinov iz Vršca, koji je Bogu služio tačno pola veka, ostao je gotovo bez svega materijalnog što je sa suprugom Slavicom stvorio.

Njihov porodični dom u Dvorskoj ulici, tačno uz potok Mesić, potpuno je izgoreo u noći između 16. i 17. novembra kad je došlo do stravične eksplozije plina.

Od siline detonacije na kući su popucali svi prozori, a roletne odletele stotinak metara dalje. Karatavan i zidovi od nabijača su se obrušili. Vatra je munjevito gutala sve pred sobom. Samo Božjom voljom svih petoro ukućana - sveštenik, supruga, sin, snaja i petogodišnji unuk, preživeli su tu strašnu nesreću.

Povrede je zadobio samo njegov sin Dejan koji se zbog opekotina drugog i trećeg stepena po licu i telu i dalje nalazi na lečenju u Beogradu, ali nije životno ugrožen.

- Sve je ovo od Boga. Spustio je na nas jedno veliko iskušenje, ali nam je dao i neku nadljudsku snagu da u ovome istrajemo. Ja, kao šećeraš, prstima ne mogu ni štipaljku da stisnem, a te noći, kada me je strašan prasak probudio iz sna, uspeo sam sam da izvučem sina iz ruševina. Bio je skroz prekriven šutom. Dodatnu snagu dao mi je i vapaj unuka koji me je molio da mu spasem tatu - sklopljenih očiju i teškog daha priča otac Dragiša.

Već sledećeg jutra, rodbina, prijatelji i vernici koje je krstio, venčao ili rečima utehe najmilije im sahranio, ujedinili su se da mu pomognu. Odmah su na njegovo ime otvorili namenski račun za prikupljanje sredstava i zasukali rukave da sto godina staru kuću, kojoj nije bilo spasa, sruše.

- Imam samo jednog sina jer Bog nije hteo da supruga i ja imamo više biološke dece, ali duhovne dece imam toliko da im ne znam broj. Svakodnevno sami dolaze na moj porušeni kućni prag i nude pomoć. Od te radosti noću plačem, jer shvatam koliko sam bogat čovek - izmamio mu se na trenutak osmeh na licu.

Iako narušenog zdravlja, otac Dragiša i po kiši i po vetru nadgleda kako mu dobri ljudi, o svom trošku, ruše ognjište izgorelo u požaru. Svaka cigla otela je po jedan uzdah iz njegovih grudi. Sačuvane su samo zidine dveju malih soba, kuhinje i kupatila, koje je sveštenik pre desetak godina dozidao od čvrstog materijala. U planu je da se upravo te uništene prostorije što pre osposobe kako bi tu mogao da prezimi sa teško bolesnom suprugom.

- Potrebno je da se stavi novi krov nakon čega ćemo krenuti sa unutrašnjim radovima. Daće Bog da nas sedmoro Stojadinova, uključujući i dvoje unučadi iz sinovljevog prvog braka, zajedno dočekamo Badnje veče u svojoj kući - pomolio se otac Dragiša koji se sa porodicom trenutno skućio kod rođaka.

Vernici istovremeno planiraju da do ulice podignu zid od siporeksa, a temelj stare kuće izbetoniraju kako bi mu jednog dana tu sagradili novi dom.

Ikone ostale netaknute

Požar je Stojadinovima uništio gotovo sve, ali, čudom, ne i brojne ikone. One su ostale netaknute. Nisu čak ni pale sa zida, a bilo ih je, kaže sveštenik, više od 50.

- Sve ih je Gospod zaštitio na isti način. Spustio je rigips preko celog zida na kom su bile okačene i nije im dozvolio da izgore. Ni ulja na platnu velikih dimenzija nisu oštećena, niti je staklo razbijeno sa "Tajne večere". Zbog toga sam veoma srećan jer smo i supruga i ja veoma vezani za njih - svedoči otac Dragiša.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading