DOPRINOS ENERGETSKOJ BEZBEDNOSTI SRBIJE TE-TO Pančevo počela proizvodnju struje - ovo je kapacitet postrojenja
Foto: Alo/Masonri Jošida

Termoelektrana-toplana (TE-TO) Pančevo počela je proizvodnju električne energije i sve količine isporučuju se u domaći elektroenergetski sistem, objavio je danas NIS.

To doprinosi energetskoj bezbednosti Srbije, navode iz NIS-a.

Takođe, navodi se kako je planirano da TE-TO Pančevo tokom 2023. godine Elektroprivredi Srbije (EPS) isporuči oko 1,4 gigavat-časova električne energije, što je dovoljno za godišnje snabdevanje oko 300.000 domaćinstava sa prosečnom potrošnjom.

HITNO IZVRŠITE PROVERU Ovaj problem u kući može vam DUPLIRATI račun za struju


"TE-TO Pančevo je prva gasno-parna elektrana u Srbiji, namenjena za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz prirodnog gasa, jednog od ekološki najčistijih goriva. Ukupna instalisana električna snage TE-TO Pančeva je 189 megavata. U sastav glavne opreme energetskog postrojenja TE-TO Pančevo ulaze dve gasne turbine sa generatorima, dva kotla-utilizatora i jedna parna turbina sa generatorom", navodi NIS.

Ističe se da tehnologija koja se koristi u TE-TO omogućava efikasnije korišćenje goriva i do 50 procenata nego kada bi se toplotna i električna energija zasebno proizvodile, što značajno smanjuje emisija štetnih gasova po jedinici proizvedene energije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading