GORAN VESIĆ: Krajem novembra početak izgradnje depoa u Makiškom polju
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da se izgradnja Beogradskog metroa odvija u planiranoj dinamici i da će do kraja novembra biti potpisan ugovor sa francuskim Alstomom o izgradnji depoa u Makiškom polju.

"Nasipanje Makiškog polja počelo je u novembru 2021. godine, a rok za završetak radova je 36 meseci. Do sada je nasut deo koji je najvažniji za početak izgradnje depoa", rekao je Vesić za Tanjug. Dodao je da preduzeće "Beogradski metro i voz" pregovara sa Pauer Čajnom, Alstomom i Ežisom, koji je projektovao metro, o dinamici potpisivanja prvih ugovora o izgradnji.

"Oni su definisali sve elemente ugovora sa Pauer Čajnom. Čekamo da Republička reviziona komisija usvoji Studiju o opravdanosti sa idejnim projektom za depo Makiško polje. Kad to budemo završili imaćemo do kraja novembra, nadam se, sve elemente za potisivanje ugovora o izgradnji depoa", rekao je Vesić.

VESIĆ: Od sredine decembra novi polasci voza do Pančeva

Naveo je da je završeno projektovanje prve linije metroa, da je u toku projektovanje druge linije i da se ubrzo očekuje potpisivanje ugovora sa Alstomom o izgradnji.

Kako je naveo, izgradnja metroja je manje-vise u planiranoj dinamici, što znači da će prva linija biti završena 2027, a druga linija 2030. godine.

"Zajedno sa metroom gradi se i laka gradska železnica. To će omogućiti da Beograd 2030. većinski pređe na šinski model javnog prevoza, što bitno menja način prevoza, čini ga bržim i smanjuje gužve na gradskim ulicama", istakao je Vesić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading