ČUDO U SELU KOD TOPOLE Porodica Andrejević u dvorištu gaji orah kakav nikad niste videli (FOTO)
Tanjug

Prvo su mislili da je to slučajnost, ali onda su shvatili da je u pitanju posebna sorta koja dobro rađa svake godine.

„Taj orah je otac dobio na poklon od prijatelja pre desetak godina, rađao je nekad više, nekad manje, al čini mi se ove godine ponajviše. Кada smo ga sadili, odvojili smo ga od ostalih jer se na prvi pogled ne razlikuje od klasičnog oraha koji uspeva svuda. Stablo, krošnja, plodovi, svaki je isti, međutim, ovaj naš uz ogradu, drugačiji je. Njagovi plodovi tek kada se krcaju vidi se razlika jer je unutra crveni orah. Središnji deo je čisto bele boje ali je ova membrana koja ga obavija crvene boje“, rekao je za RINU Andrija Andrović iz Belosavaca.

On  ističe da je crveni orah po ukusu isti kao i običan orah sa braon memranom.

„Sada u ovoj fazi kada se prikupljaju plodovi, membrana je tamno crvena, ali kasnije kada se orah već osuši polako postaje tamnije boje. Po ukusu nema razlike, podjednako je lep kao i svaki drugi orah. Čuli smo da crveni orah voli vinogradarska područja i da posebno dobro uspeva u takvim zonama, onda nije čudo što se ovde kod nas primila sadnica i rađa iz godine u godinu sve više“, kaže Andrija.

Crveni orah vodi poreklo iz Nemačke. Ima srednje bujno stablo i veliku moć rodnosti. Plodovi su krupni, glatki, ali jezgro je zbog svoje crvene boje izuzetno atraktivno, pa se često koristi kao dekoracija.


Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vredno, pogotovo u pogledu belančevina i esencijalnih masnih kiselina.

 

 

 

 

 

Pratite nas na Telegramu!

 

Tagovi

Komentari (0)

Loading