ZIMOVANJE U SRBIJI SKUPLJE ZA 30 ODSTO Spremni novi cenovnici za zimske aranžmane na planinama
Foto: promo

Zimovanja u planinskim centrima u Srbiji biće ove godine za 15 do 30 odsto skuplja, najavljuju hotelijeri i turistički radnici.

Tako će odmor od sedam dana za dve osobe na Kopaoniku, Zlatiboru  i drugim centrima koštati od minimalno oko 200 evra za privatni smeštaj do čak 5.000 evra za odmor u hotelu

Najpoznatiji skijaški centri u Srbiji za nedelju dana objaviće cenovnike za predstojeću zimsku sezonu, ali se već sada zna da će zbog celokupne ekonomske krize i rata u Ukrajini aranžmani biti skuplji i do 30 odsto.

-  Prosto je neminovno da cene aranžmana poskupe, ali gledaćemo da ta poskupljenja ne budu preterano velika. Ona će se kretati u proseku oko 20 odsto, s tim što će u zavisnosti od smeštaja i ponude, poskupljenje biti i 30 odsto - kažu hotelijeri.

Veliko interesovanje

Najskuplja planina kod nas i ove zime biće Kopaonik. Za šest noćenja u ovom poznatom skijaškom centru dve osobe u privatnom apartmanu treba da izdvoje od 360 do 720 evra. Nešto povoljnije možete proći ako zimujete na Zlatiboru. Za apartman u centru Zlatibora za dve osobe treba izdvojiti od 230 do 480 evra za šest noćenja. Ukoliko se odlučite za hotelski smeštaj za dve osobe, cena aranžmana je od 690 do skoro 2.500 evra.

Kako kažu turistički radnici, zimovanje bi najbolje bilo rezervisati već u oktobru kako bi se dobila što povoljnija cena, a prvi cenovnici trebalo bi da budu izbačeni baš u prvim danima oktobra. To, međutim, ne smeta turistima da se već prijave za zimovanje u decembru, januaru i februaru, pa hotelijeri i turistički radnici kažu da se već prave i liste čekanja.

ZIMOVANJE U SRBIJI SKUPLJE ZA 30 ODSTO Spremni novi cenovnici za zimske aranžmane na planinama

Foto: promo

 

 

Goran Karadžić, v. d. direktora JP 'Stara planina - SP resort', kaže da je neminovno da dođe do poskupljenja.

- Očekujemo nove cenovnike početkom oktobra. Zbog naših gostiju smo izbegli nivelaciju cena za vreme letnje sezone, a mi ćemo kao i ostali hotelijeri morati da uskladimo cene sa uslovima na tržištu, ali kao i uvek gledaćemo da naši gosti to ne osete u odnosu na druge cene, pogotovu kada se uzme u obzir odnos cene i kvaliteta, odnosno pružene usluge. Inače, interesovanje za predstojeću zimu je već ogromno, tako da mi praktično već imamo liste čekanja. Očekujemo da nam januar i februar budu krcati zbog raspusta, a stalne goste moram da obradujem, jer smo po prvi put od otvaranja renovirali neke delove i uveli  neke novine  - navodi Karadžić za "Alo".

Najpoznatiji hotel na Kopaoniku 'Grand' započeo je s prodajom zimskih aranžmana.

- Celokupna ponuda, zajedno sa cenama, usklađena je sa tržištem uz minimalne korekcije u odnosu na proteklu sezonu. Zasad postoji očekivano veliko interesovanje i domaćih i stranih turista - naveli su iz ovog hotela za "Alo".

I Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, navodi da ih čeka 'korekcija cena'.

- Mi smo atraktivna destinacija, pa imamo goste cele godine. Za letnje aranžmane smo imali korekciju cena od deset odsto. Ipak, za zimski period troškovi su nešto veći, pa će i poskupljenje morati da bude više, za oko 15 odsto, ako ne i više. I pored ekonomske krize i neizvesnosti, očekujemo da zimska sezona bude i bolja nego prethodna, kada je u jeku sezone bilo i 30.000 gostiju - kaže Živanović.

Energenti dižu cene

Kako su nam rekli u jednom privatnom smeštaju na Zlatiboru, cene još nisu formirane, ali se razmišlja o poskupljenju.

- Mesta imamo, kao i interesovanja, ali rezervacije ćemo primati tek kasnije kada počne zima, a tada ćemo i formirati nove cenovnike. Mogu da kažem da će smeštaj svakako morati da poskupi zbog viših cena energenata - navode u ovom privatnom smeštaju.

OKVIRNE CENE ZIMSKIH ARANŽMANA

6 noćenja/7 dana za dve osobe

KOPAONIK:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak i večera 1.440-4.800
apartmani zakup 360-720

ZLATIBOR:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak i večera 690-2.415
apartmani zakup 230-483

STARA PLANINA:

tip smeštaja usluga cena

Hotel pun pansion 470 – 700

"All inclusive light" 1.550
Apartmani zakup 247 - 624

TARA:

tip smeštaja usluga cena
hotel doručak 345-586
apartmani zakup 207-345

* cene su izražene u evrima

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading