MOGUĆI ZEMLJOTRESI U SRBIJI Stručnjak upozorava na jače potrese, ovi meseci su najkritičniji za našu zemlju
Shutterstock/Route55

Zemljotresi koji su jutros pogodili Stolac i pre dva dana okolinu Bileće prema rečima meteorologa Ristića nisu ništa iznenađujuće budući da kraj leta označava početak pojačane seizmičke aktivnosti.

- Kraj leta i početak jeseni takođe označava početak pojačane seizmičke aktivnosti kako kod nas tako i u regionu. Do ovog zaključka došli smo analizom seizmičkih podataka u poslednjih 120 godina od kada se zemljotresi mere i prate. Podaci ukazuju da se podrhtavanja tla javljaju mnogo češće u proleće i jesen i da su mnogo jača, a tada se dogodilo svih deset zemljotresa jačine veće od 5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je uglavnom oko Kopaonika ili u centralnoj Srbiji. Zemljotrese manjeg stepena jačine do 2 Rihtera imamo skoro svaki dan tokom cele godine u Srbiji, ali ih, srećom, ne osećamo - objašnjava Ristić.

Iako su nas jači potresi za sada zaobišli, Ristić ističe da u drugoj polovini oktobra, u novembru i decembru najviše ima šansi za jače potrese, Ivan Ristić napominje da se tlo u regionu još nije smirilo, te da se mogu očekivati novi potresi.

- Zemljotresi koji su se sinoć i jutros dogodili kod Stoca i pre neki dan kod Bileće, ukazuju da se tlo na tom regionu još nije skroz smirilo i da se mogu desiti i ponovo neki jači potresi. Zemljotresi ovakve snage se uglavnom osećaju na teritoriji gde se dešavaju - ističe on.

Do 2030. godine pojačana aktivnost planete Zemlje

Prema Ristićevoj teoriji nalazimo se u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje što dodatno povećava šanse za jače potrese, pa se podrhtavanje tla može očekivati i na teritoriji Srbije.

- Dodatno komplikuje stvar i povećava šanse za jače zemljotrese što se, prema mojoj teoriji "tajna veza između klime vulkana i zemljotresa", nalazimo u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje koje će trajati do 2030. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Sada smo u periodu kada mnogo više toplote to jest energije iz samog jezgra dolazi ka zemljinoj površini, što pored povećanja temperature same planete utiče na česte zemljotrese i vulkane širom planete, kojima smo svedoci - ističe naš sagovornik.

Zemljotres jačine 4,3 stepena po Rihteru zatresao je jutros područje kod grčkog ostrva Lefkada, a budući da za mnoge letnja sezona nije gotova i da naši turisti i u septembru odlaze na ovo ostrvo Ristić ističe da situaciju treba pratiti.

- Zemljotres kod Lefkade nije imao naknadne slabije potrese tako da treba pratiti situaciju u naredna tri dana - zaključio je on.

 

 

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading