AKO IH VIDITE, NE PANIČITE! Radun i Mališa su novi stanovnici na planini Golija, pomno se prati njihovo kretanje
Rina

"Sa GPS ogrlicama će se pratiti njihova prirodna kretanja . Radun kao stariji medved ima daleko veću teritoriju kretanja, kreće se na delu Javora i čitave Golije. Na tom predelu je dominatan, tu teritoriju nikada nije napušta i  nije išao na dalja putovanja za razliku od nekih drugih medveda njegovog uzgrasta. Mališa je dosta teritorijalniji i kreće se na jako malom protoru u okolini Radočela, što je i za očekivati shodno njegovoj starosti", kazao je  profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

AKO IH VIDITE, NE PANIČITE! Radun i Mališa su novi stanovnici na planini Golija, pomno se prati njihovo kretanje

Foto: RINA

 

Mališa je star dve godine i praktično je meče koje majka treba da pusti od sebe, dok je Radun napunio više od osam godina i sada je u punoj snazi, dostiže težinu od 220 kilograma i jedan je od dominatnih mužjaka na tom prostoru. Iako ponekad i samo njihove fotografije ulivaju strah, ističe se da ukoliko ugledate medveda nema potrebe za panikom, jer se veoma retko dešava da oni prvi napadnu ljude. Mahom ih prvi osete u svojoj blizini i sakriju se.

"Kada ugledate medveda ne treba paničiti, već se udaljiti na bezbednu distancu. Uobičajna reakcija medveda je da pobegne i koliko mu date do znanja da ste u njegovom okruženju nekim oglašavanjem. Čuće to i neće se pojaviti pred vama, ali naravno ne da preterano vičete jer to može biti kontra produktivno da se on oseti ugroženo pa u cilju odbrane da napadne", zaključio je Ćirović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading