ZA NJIH NEMA ODMORA  200 đaka Poljoprivredne škole u Prokuplju provešće raspust radno
Printscreen

Koordinator stručne prakse u toj školi profesor Slobodan Krsmanović rekao je da će tri nedelje nakon završetka školske godine oko 200 od ukupno 400 đaka svih razreda škole imati svakodnevne aktivnosti na školskom poljoprivrednom dobru.

"Imamo četiri plastenika sa povrćem koje je ove godine dobro rodilo i odličnog je kvaliteta. To je isključivo zasluga đaka, koji su vredno radili uz pomoć profesora i tehničkog osoblja škole", rekao je Krsmanović.

On je istakao da su učenici učestvovali u poljoprivrednoj proizvodnji od početka, te da su proizveli i posadili rasad, uglavnom paprike i paradajz, kao i da sada učestvuju u branju i prodaji tog povrća na tezgama u blizini škole.

"Povrće proizvedeno u njihovim plastenicima brzo se rasproda, jer mu je kvalitet odličan, a cena mnogo niža nego na prokupačkim zelenim pijacama", dodao je Krsmanović.

Pored toga, prihode školi donosi i ogledno polje pšenice na 1,2 hektara sa koga će ove godine biti požnjeveno oko četiri tone hlebnog žita.

Krsmanović je poručio da će deo brašna biti iskorišćen u školskoj pekari za proizvodnju peciva i kolača, dok će višak biti prodat.

Poljoprivredna škola u Prokuplju poznata je po praktičnoj nastavi tokom koje su razvili napredno poljoprivredno dobro u čijem sastavu su i farma od 300 koka nosilja i zasadi od 30 ari pod višnjom, kao i 4,5 hektara pod šljivom.

Krsmanović kaže da ekonomija škole donosi značajna sredstva koja se ulažu u poboljšanje učeničkog standarda i uslova za naučno i stručno usavršavanje kadrova.

 

 

 

 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading