NEZAPAMĆENA KATAKLIZMA U TOPOLI Oboren krst na crkvi, urušene kuće, crepovi po dvorištu
Foto: RINA

Jutro nakon nezapamćenog nevremena iz sela u okolini Topole stižu dramatične slike. Jak olujni vetar nosio je sve pred sobom, a pričinjena je ogromna materijalna šteta usled čega je na delu teritorije proglašena vanredna situacija.

Najveći udar pretrpela su sela Junkovac, Natalinci, Pavlovac i Šume. Oluja je nosila sve pred sobom, a mnoga domaćinstva potpuno su uništena.

NEZAPAMĆENA KATAKLIZMA U TOPOLI Oboren krst na crkvi, urušene kuće, crepovi po dvorištu

Foto: RINA

 

 

„Sve što smo godinama stvarali nevreme je odnelo za desetak minuta. Vetar je nosio sve pred sobom, crep je leteo na sve strane, sva sreća pa smo stigli da pobegnemo u kuću, a ni tu nismo bili bezbedni. Skinulo mi je pola krova, oborilo odžak, gde je prošlo ostala je pustoš. Od poljoprivrede ne znam da li je nešto ostalo, to je seklo i prevrtalo stabla, pšenica je požnjevena odnelo nam je sav trud, muku i znoj, ne pamtim da je nekada ovako jako nevreme bilo u našem selu“, kaže za medije Svetislav Ranković iz Natalinaca.

Olujno nevreme praćeno gradom i kišom zahvatilo je i delove opštine Rača. Prema prvim informacijama najveću štetu pretrpelo je selo Saranovo gde je na pojedinim lokalitetima šteta stopostotna. Od siline vetra oboren je i krst sa seoske crkve, a škola je ostala bez krova.

„Bio sam u polju radio oko pripreme sena, kada je samo odjednom počela oluja. Izgledalo je kao u horor filmu da sam seo i zapitao se, ‘da li je ovo moja kuća’. Za svega nekoliko minuta vetar i grad su uništili sve. Letina je uglavnom obrana, usevi uništeni, ne znam da li je u pojedinim njivama nešto ostalo od biljaka, to je neverovatno. U dvorištu crep na sve strane, porazbijana stakla na kući, plastenici pokidani vetar ih odneo, ne znam više šta da vam kažem“, priča meštanin Saša Pantić.

Usled katastrofalnih posledica nevremena i počupanog drveća koja su oštetila elektro-mrežu, na stotine kuća ostalo je bez struje. Nadležne ekipe su na terenu i rade na saniranju kvarova.

„Pola opštine je bilo bez struje, sada se stanje popravlja. Putevi su prohodni sutra u toku dana će biti sanirana sva stabla koja su još ostala na putevima.

Pozivamo sve građane da sačuvaju fiskalne račune od kupovine građevinskog materijala i opština će delom refundirati svaki račun zavisno od štete na domaćinstvima. Kako je šteta velika opštinske komisije će biti na terenu od sutra ali da bi ubrzali pružanje pomoći pozvali smo meštane da sačuvaju snimke štete na svojim domaćinstvima i da krenu u sanaciju", naglasio je Dragan Jovanović član opštinskog veća za infrastrukturu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading