NOROVIRUS ZARAZIO 137 OSNOVACA Poznato zdravstveno stanje zaražene dece
Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ Jovan Miodragović, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

Prekinuta rekreativna nastava

- Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana norovirusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja - rekla je Maris, prenose mediji.

Ona je napomenula da je ovo oboljenje izuzetno impulsivno, naglo nastaje i da može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti.

- S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo norovirusa - rekla je Maris. Ona je istakla da su, prema dostupnim informacijama sva deca dobro i da se uspešno oporavljaju.

- To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom, kao i predmeta kontaminiranih predmeta - rekla je Maris.

Šta je to norovirus

Ovaj virus jednako pogađa i decu i odrasle, a vrlo lako se prenosi. Norovirus je virus koji izaziva takozvani stomačni grip, veoma je zarazan i lako se prenosi.

Bolest se može javiti više puta u toku života, a dobija se preko kontaminirane hrane ili pića, dodirivanjem predmeta i površina koji su kontaminirani norovirusom, kontaktom sa osobom koja je zaražena, kao i udisanjem čestica virusa iz sadržaja koji je obolela osoba povratila.

Znaci zaraze norovirusom javljaju se od 24 sata do 48 sati posle kontakta sa patogenom, a u nekim slučajevima taj vremenski okvir je skraćen na 12 sati. Simptomi koji mogu da ukažu na infekciju norovirusom su povraćanje, dijareja, bolovi u stomaku, groznica, glavobolja, kao i bolovi u celom telu.

Ukoliko su povraćanje i dijareja izraženiji, to može da dovede do dehidratacije, što dodatno izaziva suvoću usta i osećaj vrtoglavice, a kod sasvim male dece još i razdražljivost, pospanost i plač bez suza.

Infekcija norovirusom u proseku traje od 24 do 72 sata, a lečenje podrazumeva unos veće količine tečnosti i odmaranje. Farmaceutski lek ne postoji. Velika je greška davati pacijentima antibiotike, jer oni neće pomoći u saniranju ovog stanja. Osobama koje nisu u stanju da unesu veću količinu tečnosti tokom trajanja infekcije neophodan je bolnički tretman.

Osobe koje se zaraze norovirusom infektivne su od trenutka dobijanja prvih simptoma do najmanje tri dana posle ozdravljenja. Zato se preporučuje da osobe koje su bile inficirane norovirusom tri dana ne pripremaju hranu za sebe i svoje ukućane. U nekim slučajevima moguće je da pacijent inficiran norovirusom bude zarazan i 14 dana posle ozdravljenja.

Mere prevencije

Pažljivo pranje voća i povrća, čišćenje prostora u kom se boravi, kao i redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom mogu da preveniraju infekciju norovirusom. Ukoliko delite životni prostor sa osobom koja je inficirana, odmah uklonite i operite vrućom vodom odeću koju pacijent koristi, redovno provetravajte prostorije i dezinfikujte površine i predmete preparatom na bazi hlora.

Komentari (0)

Loading