DEVOJČICE NA "HACKTEENU" IMALE PRILIKU DA SE SUSRETNU S ROBOTIMA Ministarka Tatjana Matić istakla da su posvećeni otklanjanju predrasuda da je tehnologija muško polje rada
Foto: Youtube/Printscreen

Povodom Međunarodnog dana telekomunikacija i informacionog društva danas su se u Beogradu okupile devojčice od 10 do 13 godina iz cele Srbije da bi pokazala svoja znanja na četvrtom "Hackteenu".

U pozdravnom video obraćanju ministarka Tatjana Matić podsetila je da već deceniju to ministarstvo podržava ovakve inicijative i podstiče ulazak devojčica i devojaka u tehnološki svet.

"Posvećeni smo otklanjanju predrasuda da je tehnologija muško polje rada. Na vama je da iskoristite sve prilike kako bi bili deo progresivnog, digitalnog društva. Znanje je moć, a razvijanjem digitalnih veština doprinosite i društvu i svojim budućim uspesima", poručila je ona.

Hakatlon se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva telekomunikacija u saradnji sa Huavejom.

Zorica Grba iz Huaveja rekla je da je kao devojčica sebe videla kao pevačicu i književnicu, ali da se otkrila u reševanju problema a ne u pričanju o njima, te je završila Elektrotehnički fakultet.

Ona je učesnicama poručila da je škola prostor u kome treba da saznaju za šta su u životu, ocenila da nije važan pol kada je u pitanju vrsta posla, i istakla da im je hakatlon vežba za buduće izazove u životu.

Aktivnosti Instituta za veštačku inteligenciju Srbiju predastavile su lingvistkinja Bojana Bašaragin, i programerka Gorana Bojić.

Kod povezivanja programiranja i ligvistike u veštačku inteligenciju (VI) istaknuti su primeri aplikacija četbotova, ličnih asistenata i programa za zvučno prevođenje.

Objašnjen je i rad VI preko računarskih vizija od prepoznavanja objekta i njihovih bitnih tačaka, i kako se od selfija stiže do 3D modela lica.

Nastavnica Milkica Kostić Zlatić sa svojim timom učenica predstavila je robote Helgu i Lo koje su stvorili a za koje su osvojili zlatne medalje na sajmu INOVA u Zagrebu.

Organizator Hackteena je AFA Inicijativa koja se zalaže za više devojčica u nauci i tehnologiji.




 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading