GRADONAČELNIK SUBOTICE PORUČIO GRAĐANIMA Glasajmo za kvalitetnije pravosuđe
Strahinja Babović

- Poštovani sugrađani,

u nedelju, 16. januara, održava se referendum na nivou cele naše zemlje, na kojem ćete imati mogućnost da se izjasnite da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava, koji je donela Narodna skupština, a koji predviđa nova ustavna rešenja u domenu pravosuđa.

Pozivam sve građane Subotice da na referendumu glasaju – DA i daju svoj doprinos unapređenju našeg sudskog i tužilačkog sistema, u skladu sa preporukama uglednih domaćih i međunarodnih poznavalaca pravne nauke.

Republička izborna komisija je u prethodnom periodu upoznala sve građane Srbije sa sadržajem Akta o promeni ustava, o kojem ćemo se izjasniti. Najvažnija predviđenja rešenja su ukidanje dosadašnjeg „probnog“ izbora sudija, koji je predviđao prvi sudijski mandat od tri godine, ukidanje direktnog izbora sudija od strane Narodne skupštine, kao i učešća parlamenta u direktnom izboru javnih tužilaca.

Ukidanjem prvog, oročenog, sudijskog mandata obezbeđuje se potpuna stalnost sudijske funkcije. Ostala pomenuta rešenja daju puni smisao Visokom savetu sudstva i Visokom savetu tužilaštva, koji preuzimaju glavnu ulogu pri izboru sudija i tužilaca, na taj način dajući prednost struci i nauci nad politikom.

Sve ovo predloženo je u cilju obezbeđivanja veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, kao i veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolje zašite prava građana i jačanja vladavine prava. Narodna skupština će i dalje učestvovati u procesu, kroz izbor četiri ugledna pravnika koji će biti članovi Visokog saveta sudstva i četiri pravna stručnjaka koji će biti deo Visokog saveta tužilaštva, u čijem radu će učestvovati i ministar pravde.

Narodni suverenitet, državno-pravni integritet i uopšte sve vrednosti koje naš Ustav čuva i ostvaruje nisu ni na koji način ugroženi ovim referendumom, koji se sprovodi po proceduri koju sam Ustav predviđa. Oni koji, u kampanji protiv predloženih promena u pravosuđu, plasiraju takve tvrdnje pokušavaju da sprovedu jednu nečasnu političku manipulaciju nad građanima Srbije.

Subotičani to dobro razumeju i zato nećemo dozvoliti da propustimo ovu priliku da uzmemo direktnog učešća u demokratskom i ustavotvornom procesu i učinimo, svojim glasom i podrškom, nešto dobro i korisno za našu zemlju.

Glasajmo DA u nedelju, poštujući sve mere koje je na glasačkim mestima propisala Republička izborna komisija. Čuvajmo sebe i čuvajmo našu Srbiju -rekao je gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading