JANUAR POČINJE DA LIČI NA ONAJ STARI Evo kada živa pada na -20 stepeni Celzijusa!
EPA/FILIP SINGER

 

Nedelja donosi Srbiji kratkotrajni predah od padavina, a tamo gde ih i bude, biće veoma slabe. Maksimalna temperatura biće danas od 0 stepeni na severu do 8 na jugu Srbije, u Beogradu do 2 stpena, piše meteorolog Đorđe Đurić.

Vremenska slika ukazuje na to da će januar biti i te kako snežan.

"Tokom ponedeljka duž Jadranskog mora premeštaće se ka jugoistoku i dalje ka Jonskom moru snažan ciklon, a njegov položaj biće takav da će se Srbija nalaziti u hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severoistoka i dotok vlage sa Mediterana. Vazdušni pritisak biće ispod normale. Usled ovakve sinoptičke situacije, u Srbiji u ponedeljak oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača. Na severu Vojvodine biće suvo. Nešto toplije biće na krajnjem jugu, jugoistoku i istoku Srbije (Prizren, Vranje, Dimitrovgrad, Pirot, Negotin), pa se u ovim predelima očekuje uglavnom kiša. Jutarnja temperatura biće od -3°C na severu do 3°C na istoku Srbije, a maksimalna dnevna od 0 do 3°C, u Negotinskoj Krajini do 6°C, u Beogradu oko 0°C. Ponedeljak će većem delu Srbije doneti 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru, a u oblasti sa snegom palo bi od 5 do 15 cm snega, na planinama i više. Suvo samo na severu Vojvodine. U utorak u većem delu Srbije i dalje sneg, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a sneg se očekuje tada u većini predela, pa i na severu Vojvodine i istoku Srbije. U Srbiji u utorak bi palo dodatnih 10 do 20 mm padavina po kvadratnom mettru, odnosno 5 do 20 cm snega. Ipak, kako temperature i dalje neće biti dovoljno niske, sneg će imati većeg sadržaja vode. Ipak, očekuje se se dalje povećanje snežnog pokrivača. Maksimalna temperatura biće od 0 do 3°C, u Beogradu oko 0°C. Dakle, Srbija će i tokom utorka biti pod uticajem ciklona, čiji će se centar nalaziti iznad Grčke. Ovaj ciklon tokom srede nastaviće put dalje prema istoku, a sa zapada će ojačati veoma snažan anticiklon, pa će vazdušni pritisak biti znatno iznad normale", navodi Đurić.

JANUAR POČINJE DA LIČI NA ONAJ STARI Evo kada živa pada na -20 stepeni Celzijusa!

Foto: Shutterstock

 

 

Nakon snega sledi nam dodatno zahlađenje.

U sredu ledeni dan. Na severu Srbije biće vedro, ujutro uz jak mraz, a u ostalim predelima oblačno, a jutro će biti znatno toplije zbog slabog snega. Jutarnja temperatura od -10°C na severu do -1°C na istoku Srbije, maksimalna dnevna od -3 do 1°C, u Beogradu do -1°C.

"Najhladnije jutro očekuje se u četvrtak. Jutro u većini predela biće vedro, ponegde i sa maglom. Jutarnja temperatura biće od -12 do -5°C, na Pešteru (Sjenica) i do -20°C. Tokom dana suvo i hladno, temperatura će u većini predela biti oko 0°C. Inače, sreda i četvrtak doneće Srbiji veoma jak uticaj anticiklona sa zapada Evrope, čiji će se jedan od centara u četvrtak nalaziiti u četvrtak i nad Srbijom, pa se očekuje ekstremno visoka vrednost vazdušnog pritiska od preko 1040 mb (nivo mora), a upravo će to polje visokog pritiska dovesti i do stabilizacije vremena, ali zbog slabog strujanja očekuje se i povećano zagađenje vazduha, uz veoma visoke koncentracije zagađujućih čestica", kaže meteorolog.

"Ipak, u četvrtak u drugom delu dana očekuje se advekcija toplije vazdušne mase, naročito tokom petka. Po perifernom delu snažnog anticiklona sa zapada, preko Srbije se očekuje se u petak očekuje premeštanje jednog manjeg oblačnog sistema, pa se ponegde očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, a ona će biti posledica toga što će prvo značajno otopliti u višim slojevima atmosfere, a prohladno ostatati u najnižim slojevima. Jutarnja temperatura u petak od -8°C na jugu do -1°C na severu Srbije, maksimala dnevna od 1°C na jugoistoku do 7°C na severozapadu Srbije", dodaje Đurić.

Zima će napraviti "predah" već za vikend.

"Prema trenutnim prognozama, maksimalna temperatura tokom narednog vikenda biće u većem delu Srbije od 3 do 7°C, u Beogradu do 5°C. S obzirom na to da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine, tj. za najhladniji deo godine od 1 do 5°C, vidimo da će temperature narednih dana biti nešto ispod prosečnih vrednosti, a tokom sledećg petka i vikenda oko ili malo iznad prosečnih vrednosti", kazao je.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading