DRŽAVA POMAŽE BUDUĆIM MAJKAMA Od 2022. neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje
Foto: Shutterstock

Iako je značaj zamrzavanja jajnih ćelija velik, u Srbiji je ta tema i dalje tabu i samo mali procenat žena se odluči na taj korak. Zamrzavanje jajnih ćelija je proces u kome se kod zdrave mlade žene u anesteziji ili bez nje, vadi jajna ćelija koja se nakon toga zamrzava na -196 stepeni i može da se čuva neograničeno. Sama procedura traje svega 10 minuta, a garantuje vam da ćete u momentu u kome želite, moći da postanete majka. U tome je veoma važna uloga ginekologa, koji prvo treba da edukuje ženu, a potom je i posavetuje o daljim koracima.

U Srbiji, čuvanje jajnih ćelija i dalje ne spada u trošak RFZO-a i iznosi 500 evra. Najbolje vreme za vađenje jajnih ćelija je od 25 do 35 godine. Za sada, procenat žena koje čuvaju jajne ćelije je izuzetno mali, a taj postupak najčešće koriste parovi koji su u procesu vantelesne oplodnje. Od 2022. godine taj proces biće potpuno besplatan i neograničen.

Zamrzavanje reproduktivnog materijala ne odnosi se samo na žene. I muškarci mogu da zamrznu svoj materijal, naročito u vreme pandemije koronavirusa koji dokazano, utiče na smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca. Od zamrznutog materijala, procenat preživljavanja je od 60 do 80 odsto, a "bebe sa leda", kako ih lekari zovu, potpuno su zdrave, poput onih začetih prirodnim putem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading