KOLAPS NA GRANICAMA Čeka se po 4 sata za ulaz u Srbiju, vozila ukopana u mestu
FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bg

Pred božićno-novogodišnje praznike na graničnim prelazima gužve su velike, a najveći broj putnika ulaz u Srbiju čeka na Reske 1 - Horgoš 1 i Tompa - Kelebija, gde se u proseku ukupno provede gotovo u mestu oko tri do četiri sata, mada se sada i na drugim prelazima između Srbije i Mađarske u koloni čeka po nekoliko sati, dva do tri.

Za ulaz u Srbiju čekanje na Reske 1 je oko tri sata, a na Horgošu 1 sat vremena i putnici ukupno provedu oko četiri sata u kilometarskoj koloni.

Nadležni su poručili da su gužve očekivane i neminovne, jer uz praznike, počeo je i školski raspust i uslovi za putovanje su takvi da usporavaju saobraćaj.

Prema informacijama, ima "od danas do nedelje se očekuje povećan ulaz putnika u našu zemlju, a gužve se ponovo očekuje vikend nakon Nove godine, pred pravoslavni Božić, ali u pravcu izlaza iz zemlje".

Takođe, saznajemo da trenutno integrisani granični prelaz Horgoš 2 – Reske 2 radi samo ulaz u Srbiju, izlaz iz države nije organizovan na tom prelazu kao na prelazu Horgošu 1 i Kelebiji. Kako je saopštila mađarska policija razlog ovoj odluci je pojačan saobraćaj iz pravca zapadne Evrope ka južnijim destinacijama zbog praznika.

KOLAPS NA GRANICAMA Čeka se po 4 sata za ulaz u Srbiju, vozila ukopana u mestu

Foto: Printscreen

 

Bački Vinogradi rade do 22 sata, Bajmok do 24 sata.

Na najfrekventnijem prelazu Horgoš 1 je u funkciji šest ulaznih traka, plus dve izlazne, međutim, kolone koje su se primakle srpskoj granici spojene su u međuprostoru sa mađarskom stranom gde se čeka i do tri sata, dok je prolaz na našoj strani znatno brži i smanjen, na oko sat.

I na graničnom prelazu Kelebija-Tompa se čeka nekoliko sati i u ovom trenutku je nadležnima jako teško da preporuče alternativne prelaze, pošto je na svim pojačan saobraćaj i priliv putnika u zemlju.

Ovu informaciju potvrdili su nadležni na Horgošu za medije, a kako je RTS objavio za poslednja 24 sata Horgoš je prošlo oko 28.000 putnika, 7.000 putničkih vozila i oko 80 autobusa.

Na Horgošu su u kolonama uglavnom putnici koji prolaze tranzit kroz Srbiju, a najviše je austrijskih, nemačkih, bugarskih registarskih oznaka.

Alterativni prelazi

Dobro je znati da je preporučeno korišćenje alternativnih graničnih prelaza u sezoni praznika, godišnjih odmora, radova na obnovi, rekonstrukciji i izgradnji puteva i u vreme pojačanog saobraćaja, navodi AMSS.

KOLAPS NA GRANICAMA Čeka se po 4 sata za ulaz u Srbiju, vozila ukopana u mestu

Tanjug/D. ANIČIĆ

 

Primera radi ka Mađarskoj umesto Horgoša, koristite granični prelaz Đala. Ovaj prelaz koriste samo putnička vozila, a osim, građana mađarske i srpske nacionalnosti i putnici sa pasošima EU iz Švajcarske, Norveške i Islanda.

Na graničnom prelazu Horgoš I je u vreme najvećih gužvi uvek otvoreno 6 traka, a koriste se i prelazi Kelebija, Horgoš II , Bački Breg (ovaj prelaz mogu da koriste samo putnička vozila) koji rade neprestano 24 h, dok je alternativa sa Mađarskom i prelazak preko Bačkih Vinograda, Bajmoka (ovaj prelaz koriste samo putnička vozila) i Rastina kod Sombora koji su otvoreni do 19 sati.

24 sata se prelazi granica na Batrovcima, Šidu, a na raspolaganju su i Bačka Palanka, Bogojevo, Bezdan, Neštin (ovaj prelaz koriste putnička i isključivo prazna teretna vozila), Ljuba i Sot.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading