ČUDESNO OTKRIĆE Duško na Rudniku pronašao figurinu vrednu 50.000 evra!
Foto: RINA

"U pitanju je malo skulpturno delo koje stane u ruku. Pronašao sam ga u kalupu, kad sam ga razbio unutra je bila figurina koja odaje erotski položaj žene. Ona potiče iz 113. godine, za vreme rimskih osvajanja ovih prostora i vladara Septimija Severa. Pravila se u našem današnjem kraju u skladu sa tadašnjim umetničkim trendovima. Mala je, negde oko 100 grama teška i 10-ak centimetara dugačka", kaže Mirković.

Foto: RINA

 

Nakon što je Duško pronašao ovu specifičnu figurinu, teren su detaljno istražili arheolozi te 2001. godine. Na istom mestu je ranije pronađena i kompozicija koju su činili tri konja, kola i ratnik sa kopljem u ruci. Tropreg je bio poklonjen osnovnoj školi u ovom mestu, ali je vremenom izgubljen.

"Figurina se nalazi u sefu, u banci i u istom je stanju kao i što je pronađena.  Pojedini su želeli da je otkupe,  ali sam te ponude odbio. Imao sam samo dilemu kad je novac trebalo izdvojiti za jednu operaciju, ali ni tad se nisam odlučio za prodaju. Figurina je 2002. godine procenjena na 70.000 dolara ili 50.000 evra i ta vrednost ostala je i danas", kaže Mirković.

On dodaje da ukoliko bi se i odlučio na prodaju da bi svakako morao prvo da je ponudi muzeju jer se radi o kulturnom dobru.

"Bronzane je boje, ima svoju patinu i jedan sloj koji nam kazuje koliko je zaista stara. Na njoj ima i pomalo bakra", rekao je.

Foto: RINA

 

Dok se Mirković ne odluči za prodaju u Muzeju rudničko-takovskog kraja postoji spomenik pomenutoj figurini u većoj razmeri. Ovaj predmet meštani nazivaju i  "Rudnička lepotica" i "Rudnička Venera". Ova statueta se po inspiracijama vezuje za krug Praksitelove umetnosti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading