PRVI U SRBIJI Uveli obaveznu vakcinaciju
INSTAGRAM/moj_beo_grad

 

Zrenjaninska biskupija jedina je u Srbiji u kojoj je bogosluženje dozvoljeno samo vakcinisanim sveštenicima.

Tako su dvojica nevakcinisanih župnika morala da napuste službu na području ove biskupije. Janoš Šoti, koji je službovao u Novom Kneževcu i Arnold Lukač, koji je služio u Padeju, Ostojićevu i Jazovu.

Biskup Ladislav Német kazao je, na konferenciji za medije u zrenjaninskoj katedrali, da je za njega to “pitanje zdravlja i ljubavi prema bližnjima”.

Nemet je ukazao da je pandemija korona virusa ostavila trag i u radu crkve i da je četvrti talas krajem oktobra dostigao najvišu crtu – više od 8.000 bolesnika svakog dana i da je to dovelo do toga da svako razmišlja o tome kako život učiniti ljudskijim, boljim i sačuvati zdravlje, što je najvažnije.

Biskup navodi da je odgovoran za dio Banata i da su pratili propise koje donosi država, kao i da su sami uveli određene mjere kojima bi još više sačuvali zdravlje vernika i izbegli mogućnost širenja virusa korona.

Kazao je da na početku nije bilo sasvim pozitivnih reakcija sveštenika, ali da su sada svi oni, kao i radnici koji rade za tu biskupiju to učinili.

– Ima dva sveštenika koji ne pripadaju našoj biskupiji, ali su radili na našem terenu, paroh iz Novog Kneževca i kapelan, pomoćni sveštenik koji je bio u Zrenjaninu koji nisu hteli da prime vakcinu i vratili su se u svoj zavičajni kraj – rekao je Nemet.

Većina ljudi koji dolaze u crkvu su ili već vakcinisani ili su preboleli kovid, dodaje biskup i kaže da biskupije u Nemačkoj i Americi počinju da uvode ovo pravilo, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading