NOVI IZGLED KRAGUJEVCA Počeli radovi na uređenju fasada u centru grada
Foto: Grad Kragujevac

Veliko je zadovoljstvo videti da počinju radovi na fasadama. U planu je da se fasade 22 objekta u potpunosti zanove i osvetle, kako bismo naš Kragujevac učinili lepšim. S radovima smo počeli najpre na objektu koji je građanima poznat kao zgrada „Prosvete“.

 

Ovaj objekat je izgrađen još pre Velikog rata i u njemu je svojevremeno boravio kralj Aleksandar Prvi Karađorđević povodom proslave stogodišnjice tadašnje Muške gimnazije. Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1979. godine pod zaštitu stavio centralno gradsko jezgro i objekte koji nose karakter zaštićenog kulturnog dobra – kazao je Nikola Dašić.

Zgrada bivše „Prosvete“ sagrađena je 1911. godine. Pripadala je bogatom gvožđarskom trgovcu Milanu Nikoliću. Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je oduzeta vlasniku i u nju je smeštena knjižara „Prosveta“, a danas je u njoj jedna od mnogobrojnih banaka koje su se uselile u reprezentativna stara zdanja u kragujevačkoj pešačkoj zoni.

Rok za završetak radova na restauriranju prve fasade je 120 radnih dana. Radovi će se nastaviti na zgradi sa figurama atlasa, a potom na zgradi „Peka“ u kojoj se nalazi pekara „Jevtić“. Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac je pre godinu dana uradio studiju revitalizacije 22 zgrade u starom gradskom jezgru, na osnovu koje je urađen projekat i opredeljeno 100 miliona dinara za ovu namenu.

Komentari (0)

Loading