REFORMOM KATASTRA DO GRAĐANA Postignuta velika ušteda novca
Alo

Reforma i digitalizacija Katastra građanima Šumadije uštedela je 240 miliona dinara.

Od 2018. godine, od kada je stupio na snagu Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti, lokalne samouprave u Šumadijskom okrugu, a najviše grad Kragujevac građanima su uštedeli 240 miliona dinara i 300 sati čekanja u redovima.

Ovakve uštede su postignute zahavljujući digitalizaciji i saradnji gradova i opština sa Republičkim geodetskim zavodom jer su nadležni organi za imovinske poslove, urbanizam, izgradnju, ozakonjenje, investicije i drugi profesionalni korisnici po službenoj dužnosti od Katastra preuzimali neophodne i dostupne podatke, a ne kao što je ranijih godina bila praksa, građane upućivala da sami pribavljaju List nepokretnosti.

REFORMOM KATASTRA DO GRAĐANA Postignuta velika ušteda novca

Alo

 

 

Zakon je omogućio da građani više ne stoje u redovima želeći da izvrše upis u List nepokretnosti, ne gube vreme i novac plaćajući takse, podnošenje zahteva, podizanje rešenja ili Lista nepokretnosti koje za njih obavljaju profesionalni korisnici među kojima su i organi gradske uprave., čulo se na jučerašnjem radnom delu skupa geodeta Centralne Srbije posvećenom radu i rezultatima.

U reformi Katastra koja se pre svega odnosi na uvođenje informacione tehnologije u svim njegovim segmetima, od četiri centara koliko će ih biti u Srbiji, u fokusu će biti Kragujevac, dogovorili su gradonačelnik Nikola Dašić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

U naredne dve godine u Kragujevcu će se intenzivno raditi na uvođenju novog katastarskog sistema, koji je juče u potpunosti samostalno zaživeo u jednoj beogradskoj opštini.

Na ovaj način planiranje razvoja grada Kragujevca biće još efikasnije, a građani će imati pouzdane podatke o svojoj imovini, kao i svi potencijalni investitori iz zemlje i inostranstva koji žele da ulažu u Kragujevac.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading