Ovakav šumski gorostas još nije viđen u Srbiji: Na Tari obeležen najkrupniji medved do sada
Rina

 

Osim po svojoj veličini, specifičan je i po tome što je prvi koji je markiran ogrlicom koja ima kameru.

„Ovaj gorostas je poneo posebnu GPS-GSM ogrlicu koja ima takozvanu akcionu kameru. Zahvaljujući njoj imaćemo priliku da vidimo život medveda iz njihove perspektive. Ovako prikupljeni podaci pomoći će nam da bolje razumemo ponašanje i ekologiju ove ugrožene vrste“, rekao je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Aleksandar je obeležen u okviru projekta  „Tajni život medveda“ koji se finansira od strane kompanije Telekom Srbija a.d., a ima za cilj da doprinese očuvanju biološke raznovrsnosti Nacionalnog parka Tara i Srbije i podizanju svesti javnosti o potrebi i značaju zaštite ugroženih vrsta.

„Osim naučno-istraživačkog aspekta, rezultati projekta pomoći će da se široj javnosti na pravi način predstavi jedna divlja životinja poput mrkog medveda i da se na taj način razbiju predrasude u vezi ove vrste“, kažu u NP Tara.

Rezultati ovakvog monitoringa medveda će omogućiti da se bolje razume njihova nemerljivo značajna uloga u šumskom ekosistemu, kao jednog od najvrednijih predstavnika biološke raznolikosti koji ima značajnu ulogu u očuvanju prirode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading