VUČIĆ I ORBAN O REKONSTRUKCIJI PRUGE Vrednost radova preko 10 milijardi, brzina će biti 120 kilometara na sat
Foto: Alo!

Radovi na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom (Segedin) počeli su danas u Horgošu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana.


Na železničkoj stanici u Horgošu, gde je ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge, prisustvuje i veliki broj građana iz ovog kraja.

Početku radova prisustvuju i ministar građevinarstva Tomislav Momirović, vođvođanski premijre Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i

Za rekonstrukciju i modernizaciju pruge od Subotice do državne granice sa Mađarskom ugovor je potpisan 12. juna ove godine, a vrednost radova je 10,2 milijardi dinara.

Ugovor predviđa rekonstrukciju pruge dužine 26,63 kilometara za brzine do 120 kilometara na čas i njenu elektrifikaciju, zatim rekonstrukciju staničnih zgrada u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, stajališta Javno Skladište i Hajdukovo, ali i rekonstrukciju 13 putnih prilaza u nivou i dva pothodnika.
VUČIĆ I ORBAN O REKONSTRUKCIJI PRUGE Vrednost radova preko 10 milijardi, brzina će biti 120 kilometara na sat

Alo

 

 

Postupkom javnog poziva za izbor strateškog partnera objavljnog u aprilu 2021. godine izabrana je ruska kompanija RŽD Internešnal, koja u ovaj posao ulazi u konzorcijumu sa domaćom kompanijom Karin komerc.

RŽD Internešnal u ovom projektu učestvuje samo sa 25 odsto, odnosno izvodi radove demontaže i izgradnje gornjeg stroja, dok vodeći partner u konzorcijumu, Karin Komerc, izvodi sve ostale radove.

Nakon rekonstrukcije, putnički vozovi će saobraćati između Subotice i Segedina brzinom od 120 kilometara na čas, tako da će putovanje do tog mađarskog grada trajati 40 minuta (voz se zaustavlja na stanicama i na granici).

Pružni prelazi biće zaštićeni rampama, a na Paliću i Horgošu lakši prolaz pešacima i biciklistima preko pruge biće omogućen podvožnjakom.

Rekonstrukcijom i puštanjem u promet ove trase biće unapređene transportne i putničke veze u regionu između dva grada Subotice i Segedina, biće ojačane veze Mađarske i Srbije, a biće povezane i glavne logističke celine u regionu, uključujući intermodalnu luku Baja na Dunavu, luku Segedin na Tisi i logističke centre u Vojvodini i Beogradu.

VUČIĆ I ORBAN O REKONSTRUKCIJI PRUGE Vrednost radova preko 10 milijardi, brzina će biti 120 kilometara na sat

Foto: Alo!

 

 

Pruga Subotica - Horgoš - granica sa Mađarskom je neelektrificirana, regionalna i prekogranična pruga, koja povezuje regionalne centre na teritoriji Srbije i Mađrske.

Pruga se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na mađarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Izgrađena je 1885. godine, kao deo tada značajne železničke magistrale Baja - Subotica - Segedin.

Pruga Subotica - Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd - Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Julija

18.10.2021 14:36

Ulaganje u infrastrukturu je od velikog znacaja za nasu zemlju. Zeleznicka pruga prema Horgosu omogucice laksi i brzi prevoz robe i putnika.

Nikola

18.10.2021 22:25

Da bude još ovakvih zajedničkih projekata i ulaganja! Bravo!

Dule

19.10.2021 08:31

Srbija radi sve vise pruga, koje su decenijama urusavane.