KAKTUSI U SRBIJI! Klima nam je "poludela", rastu na livadi i šire se svuda (FOTO)
Printcreen

Na livadi koja se nalazi u pograničnom delu Srbije i Mađarske, u Subotičkoj peščari, počeo je da raste kaktus!  I da stvar bude zanimljivija, ne samo da je opstao nego je počeo i da se širi. 

Naime, na video snimku koji se pojavio na internetu može se videti Oto Sekereš, rendžer u JP „Palić-Ludaš" koji objašnjava da se kaktus razmnožava u Subotičkoj peščari.

KAKTUSI U SRBIJI! Klima nam je

Printcreen

 

- Ovo je postala invazivna vrsta. Definitivno je neko sa smećem izbacio malo parče toga, koje je ovde pustilo koren tako da sad cveta, donosi plod i širi se... tako da ga na ovom delu Subotičke peščare imamo baš puno - ispričao je on. Inače, radi se o kaktusu opuncija čiji su plodovi jestivi. 

Klima nam više nije kao nekada

Stručnjak za klimatološke promene Danijela Božanić izjavila je da se klimatske promene na planeti već dešavaju i da rast kaktusa u Srbiji znači da više nemamo klimatske uslove kakve smo imali nekada.

- To je svakom jasno. Setite se kakve ste zime i leta imali ranije, a kako je sada. Menja se broj dana sa toplim i ekstremno toplim uslovima a tako se menja sadržaj zemlje i njena vlažnost. To dovodi do toga da ne mogu da opstaju biljke koje su ranije opstajale, ali se pojavljuju one kojima takva zemlja odgovara. Zašto stalno pričamo o navodnjavanju? Pa, zato što kulture koje su ovde opstajale više ne mogu da opstaju bez dodatne vode - objašnjava ona.

Oktobar, a lišće na drveću i dalje zeleno

Božanićeva kaže da opstaju vrste koje su i ranije opstajale u toplijim krajevima, dok se neke prilagođavaju i menjaju.

- Recimo, sada je oktobar a drveće je puno lišća koje nije ni požutelo. Dakle, sve je posledica promene klime. Zbog toga neke biljke će opstati, ali neke će nestati. a neke kao taj kaktus će se pojaviti. Mi se borimo sa virusom zapadnog nila? A ovde Nil ne prolazi! Nije se on izrodio ovde, ali činjenica da je opstao govori o tome šta se dešava sa klimom - dodaje ona.

Međutim, ova priča ne zavisi samo od Srbije već od čitave planete a Božanićeva kaže da prema Pariskom sporazumu o klimatskim promenama postoji dogovor da se  porast prosečne globalne temperature prvo zadrži na dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko doba. Ukoliko se to ne desi, kaže Božanićeva, preti nam scenario kakav je bio sa dinosaurusima.

- Ako se zadrže ta dva stepena realno je da ovakav svet kakav poznajemo opstane. Za sve preko toga postoji veliki strah da nivo adaptacije neće biti moguć i da će svet izgledati skroz drugačije - upozorila je ona.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading