MINISTAR MOMIROVIĆ NAJAVIO U Lajkovcu gradnja najmodernije komunalne infrastrukture
Ministarstvo građevinarstva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović  kazao je u Lajkovcu da "smo ovu zemlju pozajmili od naše dece i imamo obavezu u razvoju industrije i ekonomije da im ostavimo čistu Srbiju".

On je u naselju Rubribreza sa predsednikom opštine Lajkovac Andirijom Živkovićem i direktorom kompanije CRBC DŽang Sjaojuenom prisustvovao početku izgradnje kanalizacione mreže u dužini od 30,1 kilometar i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u toj opštiini.

- Ovo je veliki dan za opštinu Lajkovac, ali nije ništa manji i za Republiku Srbiju. Konačno uspevamo da podignemo tempo radova na ekološkim projektima, kazao je ministar.

Gradimo trideset kilometra kanalizacione infrastrukture i dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Investiramo samo u Lajkovcu 15 miliona evra u ekološke projekte i ekološku infrastrukturu.

Ministarstvo građevinarstva

 

 

Ovo nisu lažni ekološki projekti, ovo nisu ekološki ustanci i organizacije, ovo je konkretan rad na infrastrukturi koji će omogućiti da čista voda odlazi u naše reke. Ova postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda će doprineti tome da mi u narednom periodu značajno očistimo našu zemlju - rekao je ministar Momirović.

Ministar se zahvalio predsedniku opštine Lajkovac Andriji Živkoviću i njegovom timu koji je jako naporno radio na projektovanju kanalizacione infrastrukture i tražio rešenja za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Momirović je istakao da je cilj da u narednih pet godina 80 odsto Republike Srbije bude „pokriveno“ kvalitetnom kanalizacionom infrastrukturom i postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda kako bi naše reke bile značajno čistije.   

- Ovo je najveća investicija u istoriji za opštinu Lajkovac. Počinjemo projekat „Čista Srbija“ koji obuhvata pre svega uređenje komunalne infrastrutkrure na našoj teritoriji. Mi smo u prethodnih trideset godina uradili ukupno 70 kilometara fekalne i kišne kanalizacije, a evo sada ćemo dobiti odjednom skoro 32 kilometra kanalizacione mreže i ovim projektom ćemo podići kvalitet života u našoj oštini- rekao je predsednik opštine Lajkovac.  

U opštini Lajkovac u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno 30.193 metra kanalizacione mreže i dva postrojenje za preradu otpadnih voda u Lajkovacu i Bogovađi, koja će obuhvatiti 10.100 stanovnika.

Investiciju u novu kanalizacionu mrežu finanasira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a ukupna vrednost projekta u Lazarevcu je 15,5 miliona evra. Izvođač radova je renomirana kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

 

Komentari (0)

Loading