VITAMINSKA BOMBA IZ AFRIKE RAĐA USRED DRAGAČEVA: Milan ima tri plastenika ovog tropskog voća, kilogram košta 1.500 dinara! (FOTO)
Rina

Potvrda stiže i iz brdovitog Dragačeva gde se na imanju Jevremovića uzgaja kivano poznat i kao afrička dinja. Ovo čudnovato voće do pre par godina bilo je totalna nepoznanica, ali sada za njim vlada veliko interesovanje jer je prema rečima stručnjaka prava vitaminska bomba.

- Počeo sam proizvodnju sa svega par semenki koje sam zasadio u čaši i bio sam skeptičan da li će se uopšte primiti. Nisam znao ništa o toj biljci, uglavnom sam informacije sakupljao putem interneta. Kada su nikle, mlade biljčice su ličile na rasad krastavca, obezbedio sam im naslon i misija je počela. Neobičnog je izgleda i još neobičnijeg ukusa, kada jedete deluje vam kao da je pomešana banana, dinja, krastavac i limeta, ali je jako ukusno i pre svega zdravo. Prodaja ide odlično, kupci stalno traže kivano - kaže za RINU Milan Jevremović iz sela Zeoke.

Ovaj Dragačevac želeo je da se okuša u nečem novom, jer kako kaže, dosta je bilo maline i kupine pa je hteo da dokaže kako u brdovitom Dragačevu može da uspe i egzotično voće, koje rađa samo na vrelom afričkom tlu.

Ubrzo se i pokazalo da afrička dinja, zvana kivano, itetakako rađa i u sred Srbije, pa su Jevremovići proizvodnju ovog voća proširili na tri plastenika.

- Kivano vrlo brzo raste i mora da se orezuje, inače se mnogo širi. Po svojoj specifičnosti otporan je na visoke temperature i ne trpi veliku količinu vode, tako da nemamo problema sa navodnjavanjem. Gajim ih u plasteniku jer im na taj način obezbeđujem još veću toplotu, ne zahteva velika ulaganja, ne trpi pesticide i čist je organski proizvod. U plastenicima su prinosi veliki i kako vreme bude odmicalo ići ćemo na to da proširimo zasade, jer ovog voća nema mnogo u Srbiji i voleo bih da njegova prerada i proizvodnja zaživi - objašnjava Milan.

A kako bi znali da je kivano zreo i spreman za berbu, Milan je naveo da je dovoljno samo da pogledamo koje je boje, a po njoj možemo znati i koliko je sladak.

- Kivano treba da bude žute boje kada sazreli i što duže se ostavi da zreli on postaje sve slađi i slađi. Za razliku od drugog voća on ne truli. Što više sazreli on je po kvalitetu bolji, slađi i mesnatiji. Sve što proizvedem ja prodam, potražnja je velika naročito u vreme ove pandemije jer je prepuno vitamina pa ga ljudi rado jedu - kaže Jevremović koji ovo voće neobičnog izgleda prodaje po ceni od oko 1.500 dinara za kilogram.

Inače, afrička dinja važi za vitaminsku bombu i za tradicionalno jelo proglašeno je u Africi. Prepuno je vitamina C, minerala, kalijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma, cinka, natrijuma i kalcijuma, pa za oporavak celog organizma, lekari preporučuju jedan na dan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading