SRPSKA INDUSTRIJA BELEŽI KONSTANTAN RAST Proizvodnja porasla 6,9% tokom osam meseci 2021
Tanjug

Od početka januara do kraja avgusta, srpska industrija je zabeležila rast od 6,9 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije.

U avgustu je, na godišnjem nivou, rast zabeležen u rudarstvu za 2,3 posto, u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 6,2 odsto i prerađivačkoj industriji za 1,3 procenta.

Posmatrano po namenskim grupama, proizvodnja kapitalnih proizvoda je prošlog meseca porasla za 3,8 posto međugodišnje, proizvodnja energije je povećana za 1,8 procenata, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,3 odsto.

S druge strane, u avgustu je opala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 1,4 odsto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 18,3 procenta u poređenju sa istim lanjskim mesecom.

Prema desezoniranim podacima, ukupna industrijska proizvodnja u avgustu je zabeležila rast od 0,3 posto u odnosu na prethodni mesec, dok je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 0,9 procenata.

U odnosu na prosek u 2020. godini, avgustovska industrijska proizvodnja je, prema desezoniranim podacima, porasla za 4,0 posto, pri čemu je prerađivačka industrija skočila za 6,6 odsto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading