DAN SRPSKOG JEDINSTVA I U KIKINDI Na svakoj javnoj ustanovi vijori se srpska trobojka
Youtube/Printscreen

Velika trobojka istaknuta je na Gradskoj kući, a zastave su vidno postavljene i na zgrade svih javnih ustanova, na kružnim raskrsnicama, a na svoje kuće okačili su ih i pojedini građani.

Gradonačelnik Nikola Lukač izjavio je da je pred ovaj praznik, gradskim ustanovama podeljeno 400 novih državnih zastava.

Svih devet seoskih mesnih zajednica dobilo je po deset zastava da bi se istakle na najvažnijim javnim objektima.

- Dan probijanja Solunskog fronta je jedan od najznačajnijih datuma u Prvom svetskom ratu koji je preokrenuo njegov tok. Srbija je izgubila ogroman broj stanovnika, ginulo se za zastavu, za jedinstvo i zato je važno da obeležavamo ovaj datum, da se sećamo junaka slavne prošlosti, da negujemo jedinstvo i cenimo našu nacionalnu zastavu - rekao je Lukač novinarima, čestitajući praznik građanima Kikinde i Srbije.

Prethodno je na Železničkom groblju održan komemorativni skup povodom 103. godišnjice proboja Solunskog fronta.

Delegacije lokalne samouprave, boračkih i patriotskih organizacija, Severnobanatskog okruga i policije položile su vence na spomen kosturnicu.

- Kikinda je imala veliki broj dobrovoljaca koji su se priključili srpskoj vojsci u Prvom svetskom ratu. Proboj Solunskog fronta označio je i početak oslobađanja svih srpskih zemalja - rekao je Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading