RIKA ODJEKUJE POD GOLIJOM Milojici uništili ceo rod u šljiviku, meštani sela u strahu: Glava nam je u torbi
Rina

- Tokom noći uništila je oko 40 stabala. Sav rod je otresla sa grana, ali ni tu se nije zadržala već je pola drveća potpuno polomila, pa ništa neće od njih biti ni narednih godina. Očigledno je u pitanju krupan primerak, s obzirom na štetu koju je pričinila, a možda ih je bilo i nekoliko - rekao je Milojica za RINU.

Prema podacima koji se dobijaju sa snimaka sigornosnih kamera, medveda na Goliji ima oko dvadesetak. Poslednjih nekoliko godina prave veliku štetu u domaćinstvima.

- Svakodnevno se čuje njihova rika u šumi. Komšijama su uništili košnice, meni šljivik. Od davnina se ovde ide u berbu šumskih plodova i nismo imali strah, jer su medvedi bili duboko skriveni i plašili su se ljudi. Sada su izgleda izgubili svaki strah, a nama je glava u torbi - rekao je Milojica.

Niko ne želi da se stretne sa ovim šumskim zverima, ali ukoliko se to ipak dogodi dajte medvedu dovoljno prostora da nastavi svoj put, nikako ga ne napadajte i ni u kom slučaju ne bacajte kamenje na njega, savetuju stručnjaci.

- Ako vam medved dolazi u susret, a nije vas primetio, učinite se neprepoznatljivim - govorite mirno i polako se povlačite. Kada primeti ljudsko prisustvo medved će se najverovatnije odmah povući, no ipak nastavite da pratite njegovo ponašanje. Ako naiđete na medveda u neposrednoj blizini, posebno ako je to ženka s mladuncima zaustavite se, ostanite smireni, pa se polako povlačite nazad bez naglih pokreta i vike - poručuju lovci.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading