MOKRA GORA I DALJE U PLAMENU Proglašena vanredna situacija
MUP

 

Čaušić je naglasio da vatrogasci veći deo požara, sa tri strane, drže pod kontrolom i da se radi na uspostavljanju kontrole na najnepristupačnijem delu terena.

 
Vršilac dužnosti Načelnika Sektora za vanredne situacije je istakao da je na teritoriji Mokre Gore danas proglašena vanredna situacija, kao i da su na gašenju požara angažovana 132 vatrogasca-spasioca sa 42 vozila, pripadnici Helikopterske jedinice sa četiri letelice, kao i 25 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite i 16 dobrovoljno vatrogasnih društava, koji se nadljudskim naporima bore da požar na Mokroj Gori stave pod kontrolu uprkos teškim vremenskim uslovima.
 
On je naglasio da je požar izbio juče oko 17 časova i da se zbog izuzetno jakog i vrelog vetra munjevito proširio.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je brzo reagovalo, tako da je tokom noći angažovano 100 pripadnika Sektora za vanredne situacije, podignuta Civilna zaštita, dobrovoljna vatrogasna društva, a naredbom ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina i Helikopterska jedinica“, rekao je Čaušić.
 
Trenutno je požar, kako je istakao, zahvatio više od 100 hektara, s tim da je sa tri strane okružen, a na nepristupačnom delu, kako je naveo, očekuje da će doprinos dati Helikopterska jedinica.
 
U slučaju da ne dođe do nekih ekstremnih uslova, nadam se da idemo ka povoljnom rešenju“, naglasio je Čaušić.
 
Čaušić je naveo da će uzrok požara biti naknadno utvrđen i apelovao na sve da budu oprezni prilikom boravka u prirodi, da ne prilaze otvorenim plamenom šumi, a naročito da ne bacaju opuške cigareta kako ne bi izazvali katastrofu.
 
„Moram da se zahvalim svim vatrogascima-spasiocima. Ovo je ko zna koji po redu veliki požar ove godine. Većina ovih ljudi je pravo sa gašenja požara u Negbini došla na Mokru Goru. Hvala, naravno i pripadnicima Civilne zaštite i sjajnim pilotima Helikopterske jedinice“, rekao je Čaušić.
 
Aleksandar Raičević iz Helikopterske jedinice pravo sa gašenja požara u mestu Negbina stigao je na Mokru Goru kako bi zajedno sa kolegama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije i taj požar stavio pod kontrolu.
 
„Situacija jeste teška, nadmorska visina je velika, visoke su temperature, ali borimo se. Vidljivost je dobra. Trudimo se da izbacimo vodu sa bezbedne visine i da na pravi način, onako kako nas Sektor za vanredne situacije navodi, ugasimo taj požar“, rekao je Raičević.
 
On je dodao da u akciji učestvuju helikopteri „gazela“, erbas H-145 i dva „bel 212“.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading