ČUDO ZA NEROTKINJE KOD VELIKE PLANE: Svi koji nisu mogli da imaju decu, spas su našli baš na ovom svetom mestu
Printscreen/ YouTube

Većina svetinja ima neke svoje posebnosti, koje je čine takvom kakva i jeste. Jedna od najpoznatijih po svojim neopisivim i neobjašnjivima čudima svakako je Ostrog, ali da li znate zašto ljudi masovno odlazi u manastir Koporin?

Nadomak Velike Plane nalazi se mesto gde vernici idu da nađu spokoj, mir i pomoć. Manastir Koporin je podigao despot Stefan Lazarević kao zahvalnost Bogu što ga je ostavio u životu u bitki kod Angore 1402. godine, kao i povratku njegove sestre Olivere koja je bila „zalog mira“ i predata je turskom sultanu nakon boja na Kosovu.

Printscreen/ YouTube

 

Lokacija je, kao i za gotovo sve srpske srednjovekovne manastire birana vrlo pažljivo i manastir je savršeno ušuškan u okolinu.

Podignut je u kotlini i okružen šumom, pa se gotovo ne možete videti sve dok se ne prođe kapija. Naravno, manastirski kompleks je opasan visokim zidom.

U manastiru Koporin pronađene su mošti ovog srpskog svetitelja i danas se čuvaju u ćivotu u manastirskoj crkvi. Ćivot se otvara 1. avgusta na dan kada se upokojio despot Stefan i dve nedelje posle na dan slave hrama. Tokom istorije više puta je bio rušen i obnavljan, a poslednji put je obnovljen 1880. godine.

Lekovita voda i spas za nerotkinje

Od sredine pedesetih godina, Koporin je ženski manastir, nakon čega doživljava svoju renesansu. Zalaganjem monahinja, ali i velikog broja vernika i crkvenih velikodostojnika, manastir je dobio brojne prateće objekte, poput konaka za monahinje, trpezarije, konake za posetioce, dodatka trpezariji i mnoge druge, koji danas čine manastirski kompleks. U okviru kompleksa je i kapela koja je posvećena Roždestvu Presvete Bogorodice.

U neposrednoj blizini zidina manastirskog kompleksa nalazi se izvor lekovite vode. Po predanju, i izvor je povezan sa despotom Stefanom Lazarevićem. 

Legenda kaže da je na mestu gde je danas izvor, pao konj despota Stefana, koji se vraćao iz lova, u kome je bio ranjen. No, kada se konj napio vode sa izvora, ozdravio je, pa je despot tu podigao obeležje, koje i dan-danas posećuju mnogi putnici namernici i gotovo svi posetioci manastira.

Postoji i verovanje da ova voda pomaže i osobama koje ne mogu da imaju dece. Monahinje svedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su poslali pisma zahvalnosti ili su došli da zahvale, zajedno sa svojim potomcima, koji su rođeni nakon molitvi u ovom manastiru.

Komentari (0)

Loading