Naftna rafinerija u Siriji pod kontrolom ISIS-a
Profimedia
Naftna rafinerija u Siriji pod kontrolom ISIS-a

Profimedia

Naftna rafinerija u Siriji pod kontrolom ISIS-a, Foto: Profimedia

 

Naftna industrija Srbije (NIS) pustoši naftna polja u Srbiji jer u bušotine ubacuje pumpe kojima se naglo diže pritisak, kako bi se izbacile što veće količine nafte za što kraći vremenski period, a za poslove u Rafineriji Pančevo angažuje strane firme mimo tenderskih i zakonskih procedura. 

Struka upozorava da bi za dve godine Srbija mogla da ostane bez kapi svoje nafte, iako je godišnje iz svojih naftnih polja proizvodila milion tona.

NIS

Masanori Jošida/Alo

 

- Treba da se zna da je „Gaspromnjeft“ na srpska naftna polja uveo praksu koju na svojima ne primenjuje, jer svoja ne želi da zatvori, što, čini se, za srpska ne važi. Oni, naime, posebnim pumpama koje naglo dižu pritisak izbacuju velike količine nafte. Te pumpe razvale celu bušotinu, a nafta nekontrolisano kreće u svim pravcima. Ta metoda se ne koristi čak ni u zemljama koje imaju mnogo veće količine nafte pošto se nalazišta brzo iscrpe. Pored toga, trajno degradiraju i životnu sredinu - objašnjava Milan Blagojević, tehnolog koji je dugo radio na naftnim poljima u Libiji.

NIS

Masanori Jošida/Alo

 

Zbog nekontrolisanog eksploatisanja srpskih bušotina, prema rečima narodnog poslanika Čedomira Jovanovića, uvoz nafte u Srbiju porastao je za 540.000 tona

- Ukoliko se bušotine ekstremno eksploatišu, one se suše, a nafta koja stiže karpatskim slivom više ne može da dođe do osušene bušotine, nego odlazi na neko drugo mesto - kaže Jovanović i napominje da posao u pogonu za preradu nafte u Rafineriji Pančevo nije dobila nijedna srpska kompanija.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Jedan od najobimnijih investicionih projekata u zemlji, vredan 300 miliona evra, u ovom trenutku je samo paravan za brutalnu pljačku. Izgradnju cevovoda u Rafineriji Pančevo dobila je slovenačka kompanija sa ponudom većom za osam miliona evra, iako nije imala za taj posao nikakvog kadrovskog potencijala, zbog čega je i došlo do kašnjenja u završetku radova. Mađarska kompanija dobila je posao izrade konstrukcije, a nemačka izradu izolacije. Direktna šteta je samo u ta tri ugovorena posla koja su sklopljena mimo tenderskih i zakonskih procedura - rekao je Jovanović i istakao da oni koji rukovode projektom i realizuju ga u Rafineriji Pančevo istovremeno vrše i nadzor nad tim projektom.