Pravoslavlje, crkva, vera, molitva
Alo!/Dejan Briza
Pravoslavlje, crkva, vera, molitva

Alo!/Dejan Briza

Pravoslavlje, crkva, vera, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

Krajem prošle sedmice u ilidžanskom naselju Blažuj, u kojem trenutno ima tek stotinak srpskih domaćinstava, a pre rata ih je bilo hiljade, nepoznati počinioci provalili su u crkvenu salu u blizini srpskog groblja i opljačkali je, a samo dva dana kasnije pokraden je i Hram Svetog Save. Taj hram izgrađen je daleke 1897. godine i svedoči o postojanju pravoslavnih hrišćana u ovom kraju. U poslednjem ratu u BiH pretrpeo je znatna oštećenja, a obnovljen je i osveštan u oktobru 1999. godine.

Pročitajte još:

Iz hrama u Blažuju, koji je bio na meti vandala i tokom ovogodišnjih božićnih praznika, kao i nekoliko puta ranije, odnesene su vredne stvari – sveti tasovi, krstovi, kandila i neki drugi predmeti karakteristični za pravoslavne hramove. Lopovi su oštetili i ulazna vrata crkve, na kojima su, kako saznajemo u parohiji blažujskoj, ostali tragovi njihove krvi i alata koji su koristili prilikom razvaljivanja.

Protojerej Miljan Rađenović kaže da su blažujski Srbi, koji su pretrpeli sve ratne strahote i ostali tu da žive, "uplašeni i zabrinuti" i da se nedovoljno bezbedno osećaju i svi sveštenici. U ranijoj izjavi za medije i paroh blažujski jerej Darko Danilović rekao je da su ljudi uznemireni, kako zbog čestih provala u hram, tako i zbog skrnavljenja srpskih grobalja, u susednom Osijeku, na primer.

- Kada dođu na groblje da prisluže sveće svojim najmilijima, neretko na njihovim grobovima zateknu ispisane uvredljive grafite, oskrnavljene nadgrobne spomenike i ko zna šta sve ne - kazao je Danilović.

Na poslednji napad na Hram Svetog Save nema reakcija iz bošnjačkih političkih krugova. Ćute i u Stranci demokratske akcije, koja godinama suvereno vlada u Sarajevu, gde Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne žele da vrate imovinu koja joj je davno oteta. Opljačkani hram posetio je samo načelnik Opštine Ilidža Senaid Memić, koji je u razgovoru s jerejom Danilovićem i parohom Rađenovićem "izrazio žaljenje zbog nastale situacije" i obećao da će "opština pomoći u kupovini video-nadzora".

Miroslav Lučić, predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, u kojem žive i mnogobrojni Srbi koji su nakon rata proterani sa Ilidže, smatra da napadi na pravoslavne bogomolje u federalnom Sarajevu predstavljaju pokušaj zastrašivanja malobrojnog srpskog naroda koji živi na tom području i da se tome mora stati na kraj.

- Svedoci smo toga da su se napadi dešavali i u prethodnom periodu, da su oskrnavljena pravoslavna groblja, a da za ta nedela niko nikada nije odgovarao. Ovakva vandalska dela ne smeju ostati nekažnjena, a nosioci vlasti u Kantonu Sarajevo moraju, konačno, pokazati spremnost da zaštite naše sunarodnike, ali i pravoslavne svetinje - poručio je Lučić, uz napomenu da će od određenih institucija zvanično zatražiti "da se zaštite srpsko stanovništvo i crkve u Sarajevu".