Vladimir Putin
Youtube/Printscreen
Vladimir Putin

Youtube/Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Youtube/Printscreen

 

Ruski mediji objavili su fotografije specijalnog voza u kome predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin i premijer Rusije Dmitrij Medvedev imaju lične vagone.

Vladimir Putin

Tanjug/AP/Grigory Dukor

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP/Grigory Dukor

- Samo predsednik i premijer imaju pravo da se voze specijalnim vozom. Voz zajednički kontrolišu Uprava za poslove predsednika Rusije i kompanija Ruske železnice - prenosi "Komsomoljska pravda".

Kompoziciju vuku dve nove ruske dizel-lokomotive TEP70BS. Veći deo vagona, uključujući i lični vagon premijera Medvedeva, napravljen je u Tverskoj fabrici vagona. Nekoliko vagona je izrađeno u Istočnoj Nemačkoj.

Za vreme poslednjeg putovanja Medvedeva iz Novosibirska do Barnaula, voz je činilo devet vagona. U prvom vagonu je bio smešten Specijalni komunikacioni centar, u drugom su putovali vozovođa i zvaničnici "Ruske železnice", koji su bili zaduženi za rad specijalnog voza.

U trećem vagonu je bila smeštena Federalna zaštitna služba, dok se u četvrtom nalazio ruski premijer. U njegovom ličnom vagonu se nalazi radna zona sa pisaćim stolom, kuhinja, toalet i krevet. Vagon Medvedeva ima i prostor za sastanke u kome se nalazi sto za šest osoba i veliki televizor.

Dmitrij Medvedev, Aleksandar Vučić

Tanjug

Dmitrij Medvedev, Foto: Tanjug

Prema pisanju medija, i ruski predsednik ima svoj lični vagon. U petom vagonu se nalazi restoran. Zidovi su ukrašeni drvenim rezbarenim panelima.

U šestom, vagonu za spavanje su putovali ministri i visoki zvaničnici. Vagon broj sedam, kao i vagon broj osam su obični vagoni za spavanje. Deveti vagon je bio izdvojen za novinare.