KONAČNO OTKRIVENI RAZLOZI Zašto je Rusija pokazala Americi oružje od kog se ceo svet strepi?

Demonstracija Amerikancima najnovijeg hipersoničnog kompleksa "Avangard" - akt dobre volje Rusije, koja pokušava da podstakne SAD na produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START-3), objasnio je Robert Legvold, počasni profesor Kolumbijskog univerziteta.

 

Moćno rusko oružje
Moćno rusko oružje, Foto: Printscreen: Youtube

 

- Ova inicijativa Moskve, po meni, treba da poveća zainteresovanost SAD za produženje Sporazuma o ofanzivnom naoružanju, pošto se bez ovog Sporazuma ne može međusobno vršiti monitoring nuklearnog naoružanja, uključujući komplekse "Avangard" - izjavio je Legvold u Ženevi na marginama sednice Luksemburškog foruma.

- Međutim, da li će ova inicijativa profunkcionisati - veliko je pitanje - smatra ekspert.

- Sumnjam u to. Ne mislim da će Amerikanci reći: "To je zaista dobar razlog da se sačuva Sporazum". Sa pesimizmom gledam na perspektivu produženja Sporazuma START-3, bez obzira na to što su glavni protivnici toga Džon Bolton i neki od njegovih kolega već otpušteni iz administracije - naglasio je profesor.

 

Po njegovom mišljenju, sve veću ulogu po ovom pitanju igra unutarpolitički faktor: u SAD će naredne godine biti održani predsednički izbori, dok se za produženje START-3 zalažu protivnici Trampa iz Demokratske stranke.

Luksemburški forum za sprečavanje nuklearne katastrofe jedna je od vodećih međunarodnih nevladinih organizacija koje proučavaju sferu nuklearne bezbednosti. On objedinjuje eksperte iz Rusije, SAD, Velike Britanije i drugih država, uključujući bivše ministre.

 

Ovaj raketni kompleks, koji izaziva krajnju nervozu kod Amerikanaca, po planu treba da bude predat Oružanim snagama Rusije do kraja ove godine. Krajem novembra "Avangard" su pokazali američkim inspektorima. Ministarstvo odbrane je naglasilo da je ruska strana izvršila prezentaciju u cilju očuvanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi