Moćno rusko oružje
Printscreen: Youtube

 

Moćno rusko oružje

Printscreen: Youtube

Moćno rusko oružje, Foto: Printscreen: Youtube

 

- Ova inicijativa Moskve, po meni, treba da poveća zainteresovanost SAD za produženje Sporazuma o ofanzivnom naoružanju, pošto se bez ovog Sporazuma ne može međusobno vršiti monitoring nuklearnog naoružanja, uključujući komplekse "Avangard" - izjavio je Legvold u Ženevi na marginama sednice Luksemburškog foruma.

- Međutim, da li će ova inicijativa profunkcionisati - veliko je pitanje - smatra ekspert.

- Sumnjam u to. Ne mislim da će Amerikanci reći: "To je zaista dobar razlog da se sačuva Sporazum". Sa pesimizmom gledam na perspektivu produženja Sporazuma START-3, bez obzira na to što su glavni protivnici toga Džon Bolton i neki od njegovih kolega već otpušteni iz administracije - naglasio je profesor.

 

Po njegovom mišljenju, sve veću ulogu po ovom pitanju igra unutarpolitički faktor: u SAD će naredne godine biti održani predsednički izbori, dok se za produženje START-3 zalažu protivnici Trampa iz Demokratske stranke.

Luksemburški forum za sprečavanje nuklearne katastrofe jedna je od vodećih međunarodnih nevladinih organizacija koje proučavaju sferu nuklearne bezbednosti. On objedinjuje eksperte iz Rusije, SAD, Velike Britanije i drugih država, uključujući bivše ministre.

 

Ovaj raketni kompleks, koji izaziva krajnju nervozu kod Amerikanaca, po planu treba da bude predat Oružanim snagama Rusije do kraja ove godine. Krajem novembra "Avangard" su pokazali američkim inspektorima. Ministarstvo odbrane je naglasilo da je ruska strana izvršila prezentaciju u cilju očuvanja Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja.