Sergej Lavrov
EPA
Sergej Lavrov

EPA

Sergej Lavrov, Foto: EPA

„Čak i takva pro-vašingtonska struktura kao što je Atlantski savet već objavljuje materijale u kojima se kritikuje politika SAD prema Rusiji, koja vodi naše odnose u ćorsokak, a možda bih je nazvao i glupom, politika koja ne donosi nikakav rezultat u pogledu ciljeva o kojima je govoreno kada su uvođene sankcije“, konstatovao je ruski ministar.

Kako je istakao, izjave SAD o spremnosti da grade predvidljive odnose sa Rusijom zvuče neubedljivo.

„Čujemo da je sada portparol Stejt departmenta davao nekakve izjave da će biti sankcija, ali da su SAD zainteresovane za predvidljive i stabilne odnose sa Rusijom. Reči zvuče neuverljivo, čekaćemo konkretna dela“, rekao je Lavrov.

Komentarišući saopštenja medija o mogućem proterivanju ruskih diplomata iz SAD i uvođenju novih sankcija, Lavrov je naglasio da će Moskva odgovoriti na bilo kakve neprijateljske akcije Vašingtona.

„To je teško komentarisati. Podrazumeva se da ćemo odgovarati na bilo kakve neprijateljske poteze. Do sad nisam video nikakve konkretne odluke, ništa nije objavljivano. Čitao sam vesti o tome da je administracija završila pregled neprijateljskih dejstava Rusije. Nekako su to brzo uspeli da urade“, rekao je šef ruske diplomatije.

Ranije je agencija Blumberg saopštila da SAD izučava pitanje uvođenja novih sankcija Moskvi i proterivanje diplomata. Kako su naveli sagovornici agencije, zvanična lica administracije Džozefa Bajdena su završila pregled hakerskih napada preko „Solar Vindsa“ i mešanje u izbore u zemlji.

Rusija je više puta odbacivala te optužbe, ističući da nema dokaza za njih.

Zašto s Amerikom više nema ozbiljnog razgovora i kako na to gleda šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u emisiji „Novi Sputnjik poredak“ analizirali su Nikola Vrzić i njegovi gosti Branko Vlahović i Bojan Bilbija: