Vladimir Putin
Ilustracija
Vladimir Putin

Ilustracija

Vladimir Putin, Foto: Ilustracija

Maksimalni domet razorne paljbe prototipova ruskih elektromagnetnih topova po vazdušnim ciljevima povećan je na 10 kilometara. Povećan je za nekoliko puta jer je u početku bio - samo 1-2 kilometra. Ruska državna novinska agencija TASS objavila je, pozvavši se na vlastiti izvor:

Pročitajte još:

- Ispitivanja elektromagnetnog oružja u Rusiji traju od 2015, a poslednje gađanje pokazalo je da ti topovi imaju borbeni domet po letećim metama od 7-8 kilometara, a da mogu da budu efikasni i do 10 kilometara.

Drugi izvor TASS otkrio je da uništavanje letelica i na udaljenosti od 10 kilometara takvi topovi obezbeđuju spaljivanjem njihove elektronike.

Dodao je da "pucanj" elektromagnetnog topa traje milisekundu i da "projektil" stiže do mete faktički trenutno jer se elektromagnetno zračenje širi brzinom svetlosti. Takvi ruski topovi na isti način "spaljuju" i ciljeve na zemlji i bespilotne letelice.

Glavni problem takvog oružja i dalje je zavisnost od velikih količina električne energije, pa mobilni udarni elektro-topovi u bliskoj budućnosti neće biti mogući.

Takvi topovi "pucaju" elektromagnetnim zračenjem super-visoke frekvencije, pa su u stanju da u deliću sekunde zagreju pogođeni objekat do ekstremno visokih temperatura. Sjedinjene Države su u maju 2016. testirale svoj elektromagnetni top.

Preporučujemo:

 

Komentari (1)

deda

07.07.2020 10:52

Putine svu olos unisti.