Putin još jednom pokazao koliko je moćan, jednim potezom ugasio sve protivnike

Promenom ustava vešto savladao političke neprijatelje.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Promene ruskog ustava, uključujući i amandman koji bi predsedniku Vladimiru Putinu  omogućio da zemljom vlada sve do 2036, stupile su u subotu na snagu, nakon što ih je potpisao Putin.

Birači su velikom većinom podržali ustavne promene usvojene nakon glasanja koje je se završilo u sredu. Gotovo 78 odsto glasača na referendumu je podržalo izmene ustava.

Kremlj je taj rezultat ocenio trijumfom, dok kritičari referendum smatraju nelegalnim i nelegitimnim. Nezavisna posmatračka grupa je ocenila da je glasanje bilo uveliko obeleženo neregularnostima.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju nije bila posmatrač na referendumu kao što je inače slučaj s ruskim izborima.

Evropska unija zatražila je od Rusije da ispita navode o nepravilnostima pri glasanju, pogotovo optužbe o višestrukom glasanju i prisilama.

Osim što promene ustava Putinu omogućuju još dva mandata, do 2036. godine, ako se kandiduje i pobedi na izborima, svi bivši ruski predsednici dobijaju imunitet od sudskog progona.

Takođe, prema novom ustavu će brak biti definisan kao zajednica muškarca i žene, u ustavu svoje mesto je dobio i ruski jezik, a spominje se i "vera Rusa u Boga", ali će zemlja ostati sekularna država.

Zabranjivaće se davanje ruske teritorije drugim zemljama što analitičari povezuju s aneksijom Krima.

Promene onemogućavaju protivniku ruskog predsednika Alekseju Navaljnom da se kandiduje za najvišu političku funkciju sledećih 15 godina, jer svaki predsednički kandidat mora da živi u Rusiji najmanje 25 godina.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi