RUSIJA ĆE VLADATI SVETOM! Putin osniva moćnu organizaciju!

Veliki iskorak napred.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Rusija želi da zaključi sporazum sa najvećim proizvođačima gasa i formira nešto nalik naftnom OPEK-u (Organizaciji država izvoznica nafte), pišu "Vedomosti". Po mišljenju Moskve, to je potrebno kako bi se stabilizovale cene goriva.

Kako piše list, za formiranje "gasnog OPEK-a" zainteresovani su najmanje dva federalna činovnika: ministar energetike Aleksandar Novak i njegov zamenik Anatolij Janovski. Oba su nedavno govorila da treba osigurati stabilnost na svetskom tržištu gasa.

Kao jedna od opcija razmatra se transformacija već postojećeg organa – Foruma država izvoznika gasa, na čijem čelu se nalazi Rus Jurij Sentjurin. Pretpostavlja se da bi on u novom svojstvu mogao dobiti ovlašćenja da vodi zajedničku za nekoliko država politiku u sferi proizvodnje i prodaje gasa.

Nafta
Nafta, Foto: Shutterstock

Povod za ovu inicijativu je poslužila situacija poslednjih meseci na globalnom gasnom tržištu. Mnogi eksperti je ocenjuju kao katastrofalnu. Zbog pada potražnje, kao posledica pandemije virusa korona, tople zime u Evropi i prepunih skladišta, cene su na nekim tržištima postale najniže za poslednju deceniju.

Tako, u maju se kvota na britanskom tržištu "NBP" spustila do osam funti za milion britanskih toplotnih jedinica. Od tada, one ne mogu da porastu, iako analitičari sumnjaju u perspektive povećanja cena na dugoročnom planu.

Prirodni gas
Foto: Shutterstock

Početkom jula evropska gasna skladišta su bila napunjena oko 80 odsto. Sagovornici lista pretpostavljaju da će niske cene podstaći prevoznike da kupuju gorivo, što će dovesti do potpunog iskorišćenja rezervoara već u avgustu.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Sem
  06/07/2020 - 11:34
  Eto na vasu zalost mislim da nikad nece vladati svijetom ma koliko im bili podguzne muhe.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi