Medvedev i Putin
AP Ekaterina Shtukina
Medvedev i Putin

AP Ekaterina Shtukina

Medvedev i Putin, Foto: AP Ekaterina Shtukina

Ruska vlada je u sredu podnela ostavku nakon što je predsednik Vladimir Putin predložio promena ustava.

Najava Putinovog dugogodišnjeg saveznika Dmitrija Medvedeva usledila je nakon što je predsednik iskoristio svoju godišnje obraćanje naciji da bi pozvao na celokupno glasanje o paketu ustavnih reformi.

Ostavka postavlja duboka pitanja o dugoročnom obliku ruskog političkog sistema i budućnosti Putina, koji bi trebalo da se povuče na kraju svog četvrtog mandata u Kremlju 2024. godine.

Nekoliko sati nakon obraćanja ruskog lidera, Medvedev i Putin pojavili su se jedni pored drugih na nacionalnoj televiziji kako bi rekli da vlada odlazi.

Medvedev je rekao da će ustavni predlozi doneti značajne promene u ravnoteži snaga u zemlji i tako je "vlada u svom trenutnom obliku podnela ostavku".

"Trebalo bismo pružiti predsedniku naše zemlje mogućnost da preduzme sve neophodne mere" kako bi izvršio promene, rekao je Medvedev. "Sve dalje odluke će doneti predsednik."

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Putin se zahvalio Medvedevu - koji je takođe bio ruski predsednik četiri godine od 2008. - izrazivši "zadovoljstvo postignutim rezultatima".

Promene koje je Putin predložio u sredu preneće više ovlašćenja u parlament, uključujući moć izbora premijera i članova višeg kabineta, umesto predsednika kao prema trenutnom sistemu.

Druge promene videle bi da se uloga regionalnih guvernera povećala, a zahtevi za prebivanje pooštreni za predsedničke kandidate.

"Danas u našem društvu postoji jasna potražnja za promenama", rekao je Putin u svom obraćanju. "Ljudi žele razvoj, teže da napreduju u karijeri, u obrazovanju, da postanu prosperitetni."

O paketu reformi biće stavljeno na nacionalno glasanje, rekao je on, ne navodeći kada.

Vladimir Putin

Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Printscreen