Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin
Printscreen
Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Izjavom saučešća povodom nedavne pogibije turskih vojnika u sirijskoj provinciji Idlib, ruski predsednik Vladimir Putin počeo je susret sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom o postizanju primirja u Siriji.

Ruski i turski predsednik, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovaraju danas u Moskvi o rešavanju krize u sirijskoj provinciji Idlib, koja je eskalirala prošle nedelje nakon pogibije 33 turska vojnika u vazdušnim napadima snaga sirijske vlade.

Erdogan je ranije izrazio očekivanje da će nakon današnjeg sastanka u Idlibu biti proglašeno primirje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da se Moskva nada da će Putin i Erdogan na sastanku u Moskvi uspeti da postignu dogovor o setu mera za rešavanje krize u Idlibu, prenosi Tas s.

Fotograf agencije AP "uhvatio" je turskog lidera, kako smrtkunog lica silazi iz svog aviona na moskovskom aerodromu.

Turski mediji preneli su da će Turska tražiti da sirijske vladine snage prestanu da vraćaju teritorije u Idlibu koje su u rukama pobunjenika pod svoju kontrolu.

 "Ankara smatra da je taj uslov važan kako bi se zaustavila humanitarna katastrofa i sprečio novi talas izbeglica", navode turski mediji.

Konflikt u regionu Idlib, zbog kojeg se skoro milion ljudi iselilo, intenziviran je ovih dana između i savezničkih pobunjenika s jedne strane i snaga Vlade Sirije podržane Moskvom i Teheranom s druge strane.

Borba za Idlib, koji predstavlja poslednju velika oblast na severozapadu pod kontrolom pobunjenika, mogla bi da prouzrokuje, prema oceni Ujedinjenih nacija, najveću humanitarnu krizu od početka devetogodišnjeg civilnog rata u Siriji.