Si Đinping i Vladimir Putin
Youtube/Printscreen
Si Đinping i Vladimir Putin

Youtube/Printscreen

Si Đinping i Vladimir Putin, Foto: Youtube/Printscreen

 

Video-konferencija povodom pokretanja gasovoda "Snaga Sibira" u kojoj će učestvovati lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, mogla bi biti održana u decembru sa najmanje tri tačke na dnevnom redu, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Zaista se sprema video-konferencija. O tome su se dogovorili Putin i Si na sastanku u Brazilu. Verovatno 2. decembra - rekao je Peskov.

Predstavnik Kremlja je obećao da će informisati medije ako bude nekih promena rokova. On je naglasio da nije planiran lični sastanak lidera Rusije i Kine, pokretanje gasovoda će biti održano putem video-konferencije koja će biti organizovana sa "minimum tri tačke".

Prvobitno je planirano da pokretanje "Snage Sibira" bude 20. decembra.

Podsetimo - "Snaga Sibira" je jedan od glavnih projekata ruskog "Gasproma" i "Kineske nacionalne naftne kompanije", koji bi mogao da doprinese da Rusija postane jedan od glavnih snabdevača Kine prirodnim gasom. Gasovodna mreža je duga 4.000 kilometara i moći će godišnje da preveze do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.