Teheran, boing, avion, pad
Printscreen Twitter
Teheran, boing, avion, pad

Printscreen Twitter

Foto: Printscreen Twitter

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je vojska njegove zemlje otkrila šest mlaznih aviona F-35 u blizini granica Irana nakon što je Islamska revolucionarna garda (IRGC) napala dve iračke baze u kojima su smeštene američke snage.

Pozivajući se na izjavu Lavrova, vazduhoplovna publikacija "Avia.Pro" javila je da je ruski ministar spoljnih poslova tvrdio da su oružane snage njegove zemlje bile u mogućnosti da prate avione F-35 zbog njihovih sistema protivvazdušne odbrane u regionu Bliskog Istoka.

- U to vreme je bilo najmanje šest aviona F-35 u vazduhu, na granici, u blizini iranskog vazdušnog prostora. Ove informacije i dalje zahtevaju ponovnu proveru, ali naglašavaju celu napetost situacije - rekao je Lavrov.

Prema Avia.Pro, ako su Lavrovove tvrdnje tačne, to bi značilo da su američki ratni avioni verovatno već na zapadnoj granici Irana.

- Prema podacima dostupnim Avia.pro, danas zaista postoji samo jedan radar dugog dometa u ovom pravcu - kontejnerski radar iznad horizonta; međutim, s obzirom na maksimalni radijus svoje aktivnosti, on može pokriti samo deo iranskih granica, a očigledno je da su američki borbeni avioni F-35 locirani upravo na zapadnim granicama Irana - rekli su.

- Činjenica da su američki avioni pronađeni od strane ruskih sistema protivvazdušne odbrane znači da Rusija ima potpunu kontrolu nad F-35, čak i van Bliskog Istoka - rekao je specijalista za Avia.Pro.

Prethodno su plasirane glasine da je Iran sumnjao da će američki avioni ući u njihov vazdušni prostor nakon napada; međutim, nema podataka koji bi potkrepili ove tvrdnje.