Aleksandar i Viktor Lukašenko
EPA-EFE/ANDREI STASEVICH
Aleksandar i Viktor Lukašenko

EPA-EFE/ANDREI STASEVICH

Aleksandar i Viktor Lukašenko, Foto: EPA-EFE/ANDREI STASEVICH

Ona je za TV Rusija 1 rekla da se stvara se apsolutni osećaj, potkrepljen faktičkim materijalom, da je u informacionom prostoru, pre svega u zapadnom, tako učinjeno kako bi bio potisnut značaj i aktuelnost informacija koje su objavile Rusija i Belorusija u vezi sa planom za prevrat u Belorusiji, prenosi RIA Novosti.

Zaharova je tako odgovorila na pitanje da li bi se takvo ponašanje moglo nazvati "operacija blokiranja“, pošto je sat vremena nakon obelodanjivanja plana za državni udar u Belorusiji Prag izdao saopštenje o proterivanju 18 ruskih diplomata.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 17. aprila objavio da je privedena grupa ljudi koja je pripremala atentat na njega i njegovu decu. Prema njegovim rečima, u to su umešane američke obaveštajne službe.

Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) saopštila je da je u Moskvi priveden i advokat sa dvojnim - američkim i beloruskim državljanstvom Jurij Zenkovič, i beloruski politikolog Aleksandar Feduta, koji su zajedno sa ostalim članovima grupe planirali vojni puč 9. maja u Minsku.

U istoj grupi, prema podacima FSB, bio je i lider opozicione stranke Grigorij Kostusev.

Istoga dana premijer Češke Andrej Babiš saopštio je da Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbetice 2014. godine.

Šef češke diplomatije Jan Hamaček potom je saopštio da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Češka policija takođe je objavila poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom. Njih Velika Britanija optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata, Moskva je u nedelju progasila 20 zaposlenih u češkoj ambadsadi u Moskvi personama non grata.