Zaplena ruskog tankera
Youtube/Printscreen
Zaplena ruskog tankera

Youtube/Printscreen

Zaplena ruskog tankera, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Rusija je 2018. godine zaplenila tri ukrajinska vojna broda nakon incidenta u Kerčkom moreuzu

* Pre nekoliko dana, Moskva je saopštila da će osloboditi zarobljene ukrajinske mornare, njih 24

* Danas se dogodio novi incident, ovog puta su Ukrajinci zaplenili ruski brod 

- Tanker je nosio 2.000 tona tereta. Plovio je od luke Kavkaz kroz Rumuniju preko Dunava do Izmaila. Brod je star 30 godina - ispričao je Fišov. On je objasnio da Federacija nije dobijala žalbe od broda i da on nije pokriven kolektivnim ugovorom.

Kako je saopštio Ruski profesionalni savez pomoraca, matična luka broda je Taganrog.

Pročitajte još:

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je ranije danas da je u luci Izmail u Odeskoj oblasti zaplenila ruski tanker „Nika spirit“. Ukrajinska strana tvrdi da se on nekada nazivao „Nejma“ i da je navodno učestvovao u blokiranju prolaska ukrajinskih ratnih brodova tokom incidenta u Kerčkom moreuzu, a preimenovan je u martu ove godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, ruska strana razjašnjava okolnosti zadržavanja tankera kako bi preduzela adekvatne mere. Ako se radi o zapleni talaca iz Rusije, posledice će biti momentalne, naglasilo je Ministarstvo.

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala je ruski tanker „Nejma“, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kada se dogodio incident sa ukrajinskim mornarima. Kako se navodi, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

Mediji prenose i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana.

Podsetimo, tri broda ukrajinske ratne mornarice „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“ 25. novembra prošle godine su narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu presekli državnu granicu Rusije.

BONUS VIDEO: Kontinenti se zamenili, građani sa mukom očekuju dane koji predstoje