Ukrajinska vojska
Printscreen/Youtube
Ukrajinska vojska

Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

* Sukobi na istoku Ukrajine traju od aprila 2014. godine

* Proruske oblasti Lugansk i Donjeck su se otcepile od Ukrajine zbog antiruskih stavova Kijeva

* Ukrajina nastoji da vrati te teritorije pod kontrolu Kijeva

Dana 21. jula uspostavljeno je primirje između Ukrajine i Narodnih republika Donjeck i Lugansk. Međutim, od tada postoje izveštaji o kršenju primirja.

Pročitajte još:

- Intenziviranje ukrajinskih napada u blizini kontaktne linije ima jedan cilj, potpuni prekid postojećeg primirja i prelazak na veliku ofanzivu protiv Republike Donjeck - rekao je predstavnik DNR.

Ukrajinska vojska

Printscreen/Youtube

Ukrajinska vojska, Foto: Printscreen/Youtube

Prema njegovim rečima, u oblasti se odvijaju neviđene pucnjave. Ukrajinska strana optužuje DNR za lažiranje dokaza i navoda.

Od aprila 2014. godine, Ukrajina izvodi vojne operacije protiv milicija na istoku svoje teritorije. Samoproglašene Narodne republike Donjeck i Lugansk u regionu Donbasa usprotivile su se državnom udaru u Kijevu u februaru iste godine.

Minski sporazumi, potpisani u septembru 2014. i februaru 2015., postavili su temelje za političko rešenje sukoba, ali još uvek nisu okončali nasilje. UN procenjuju da je sukob u regionu već uzrokovao 13.000 poginulih i još veći broj ranjenih.

Nova ruska zver gađa dve mete istovremeno, a evo šta još mogu PUTINOVE UBICE

AUTOR: Alo.rs DATUM I VREME: 13.08.2019. 12:57 Helikopter može da leti u "složenim meteorološkim uslovima" i koristi moderno raketno naoružanje po principu "ispali i zaboravi". Borbeni helikopter, Rusija , Foto: Printskrin/Youtube Najnoviji ruski helikopter Mil Mi-28NM može da napadne dve mete u isto vreme, izjavio je zamenik komandanta ruskog vazduhoplovstva Sergej Dronov.

Trilateralna kontakt grupa (Rusija, Ukrajina i Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju) kao i Normandijski format (Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina) su glavne platforme usmerene na rešavanje sukoba između ukrajinske vlade i milicija u Donbasu.

U junu je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio spremnost svoje zemlje da pregovara s Rusijom i poštuje Minske sporazume.

- Spremni smo da pregovaramo s Rusijom i pridržavamo se sporazuma iz Minska - rekao je na kraju sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Briselu.

Strašna tragedija zavila Rusiju u crno, zastave spuštene na pola koplja: Razvićemo oružje, tako ćemo mi ODATI POČAST!

AUTOR: Tanjug; D.K. DATUM I VREME: 13.08.2019. 07:14 Aleksej Lihačov, direktor ruske državne korporacije Rosatom, čija su petorica inžinjera poginula tokom testiranja novog raketnog motora, rekao je da će Rosatom uspeti da završi razvoj novih modela oružja kako bi im na najbolji način odao počast.

Međutim, Zelenski je istakao da Ukrajina prvo mora biti u stanju da se "odbrani i ojača u ekonomskoj, političkoj i vojnoj sferi".

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa