Ruska vojska, ruski vojnik
Printscreen/Youtube
Ruska vojska, ruski vojnik

Printscreen/Youtube

Ruska vojska, ruski vojnik, Foto: Printscreen/Youtube

 

* U Rusiji deluje još nekoliko misterioznih službi i jedinica o kojima se ne zna mnogo

* One svojim delovanjima širom sveta "operišu" za široke ruske interese

* Među njima su: Vagner grupa, Specnaz, Alfa grupa, Vimpel, Snage za specijalne operacije (SSO), E.N.O.T Corp

Vagner grupa

"Vagner" se prvi put spominje 2014. godine, i počinje sa borbenim dejstvima na istoku Ukrajine, tačnije u Lugansku.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Ovi ljudi su nevidljivi u ratnim dnevnicima i izvan su svakog formalnog lanca komandovanja. Koriste samo kodna imena, a naređenja za operacije dobijaju isključivo usmeno i bez ikakve formalne procedure. Zbog toga ih u Rusiji nazivaju ratnicima duhovima. "Vagner" nije deo ruskih vojnih i policijskih snaga, a nema ga ni u registru agencija za pružanje usluga obezbeđenja.

Vagner, međutim, nije zvanično registrovan u Rusiji, jer su prema ruskim zakonima privatne vojne kompanije zabranjene. Vagner je registrovan u Argentini, ali ima kamp za obuku u ruskom selu Molkino – isto selo u kome je centar za obuku 10. specijalne brigade ruske Glavne obaveštajne uprave (GRU), glavne vojne obaveštajne agencije ove države.

Pročitajte još:

Ruske vlasti nikada nisu priznale da imaju bilo veze sa "Vagnerom", iako je predsednik Vladimir Putin objavio da je odlikovao nekoliko njegovih boraca za njihove aktivnosti u Ukrajini i Siriji.

Osnivač ove grupe je Dmitrij Velerijevič Utkin, inače ukrajinski državljanin. Do 2013. bio je jedan od pukovnika GRU-a, da bi potom postao deo "Slovenskog korpusa", privatne organizacije koja je za novac čuvala gasovode u Siriji.

Crvena linija je upravo prekoračena! Osveta NATO-u biće paklena! (FOTO)

AUTOR: Alo/Sputnik/V.M. DATUM I VREME: 06.10.2019. 18:20 Rusija im neće ostati dužna.

Veruje se da "Vagner" ima oko 1.500 pripadnika, koji su uglavnom penzionisani ruski vojnici i specijalci između 35-55 godina. Plata plaćenika kreće se oko 1.000 dolara mesečno.

Zaposleni ne smeju nikome da odaju svoju lokaciju, pa čak ni suprugama, porodici i prijateljima. Nije im dozvoljeno da imaju profile na društvenim mrežama, kao ni da objavljuju fotografije na internetu, zbog čega ih mnogi nazivaju "senkama".

Specnaz

Baš kao i nedavno otkrivena grupa 29155 i Specnaz je deo GRU - ruskog vojno obaveštajnog direktorata - i kao takav važi za plodno tlo za stvaranje operativaca. Samo ime grupe je zapravo skraćeni naziv ruskog izraza "Spetsialnoye nazhacheniye", što znači "specijalne namere". Naziv Specnaz koristi se i u drugim bivšim sovjetskim državama.

Smatra se da svi regruti moraju da prođu izuzetne testove izdržljivosti, a sposobnost izbegavanja brojno superiornog neprijatelja je njihova ključna uloga. Bivši sovjetski oficir Viktor Suvorov napisao je u jednoj knjizi da prve večeri svi regruti bivaju pretučeni.

Dok Putin odmara u Sibiru, najtajnija ruska jedinica 29155 seje strah Evropom pa i šire!

AUTOR: Alo/Jutarnji.hr/V.M. DATUM I VREME: 09.10.2019. 12:42 Sa njima nema šale! Vladimir Putin, Foto: AP * Tokom večere kod bivše američke ambasadorke u Zagrebu ona je saopštila:"Pratite zbivanja vezana za pokušaj puča u Crnoj Gori" * Reč je o 2016.

- Izbace ih u blato bose i nateraju da spavaju u toaletima. Tuku ih kaiševima, papučama, pa i kašičicama - svime što je pogodno za uzrokovanje bola - rekao je on.

Međutim, neki stručnjaci sa Zapada tvrde da su to samo mitovi i su pripadnici ove grupe zapravo samo "siledžije" kojima nedostaje inicijativa.

Britanska istraživačka agencija "Belingket" je objavila da je jedan od osumnjičenih za slučaj trovanja bivšeg ruskog špijuna bio jedan od viših oficira Specnaza.

Prema rečima Marka Galeotija, pisca knjige "Specnaz: Ruske specijalne snage", taj izraz se odnosi na to da se vojnici Specnaza šalju u borbu protiv neprijatelja daleko iza linije fronta. I osumnjičeni za napad na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju takođe su dovođeni u vezu sa ovom tajnom jedinicom.

Alfa grupa

Grupa "A" KGB, poznatija kao Alfa osnovana je 1974. godine u tadašnjem SSSR-u po nalogu šefa KGB-a Jurija Andropova. "Alfa" je bila elitna protivteroristička jedinica u sastavu OSNAZ-a, posebnih jedinica ruske sigurnosne službe FSB.

Za Vladimira Putina je 7. oktobar važan dan! Telefon će mu se usijati, a svetski lideri će se utrkivati da što pre dođu do njega!

AUTOR: Tanjug/D.S. DATUM I VREME: 04.10.2019. 20:33 Želimo mu sve najbolje! Vladimir Putin, Foto: EPA Ruski predsednik Vladimir Putin planira da svoj 67. rođendan proslavi na otvorenom, uz porodicu i bliske prijatelje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. AUTOR: zena.blic.rs/D.S. DATUM I VREME: 03.10.2019. 15:27 Posla ima preko glave!

O njenom delovanju se relativno malo zna, iako je poznato da su njeni pripadnici učestvovali u avganistanskom ratu i ratovima u Čečeniji, a kasnije i brojnim talačkim krizama, uključujući i okončanje talačke krize u Moskvi 2002. godine.

Najpoznatija njihova akcije se dogodila u Litvaniji. Naime, nakon što je sud ta države 11. marta 1990. i objavila nameru da se odvoji od Sovjetskog Saveza i ponovo uspostavi nezavisnu republiku, sovjetsko rukovodstvo je 9. januara 1991. poslalo Alfa grupu da zaustavi pokret za nezavisnost i održi status Litvanije kao sovjetske republike. Ovaj pokušaj da se ponovo uspostavi sovjetska dominaciju kulminirala je nasilnom zauzimanju "Vilnijus TV" tornja, tokom kojeg je ubijeno 13 naoružanih demonstranata Litvanaca i jedan operativac.

Vimpel

"Vimpel" je sestrinska jedinica Grupe "A", osnovana 1981. godine kao deo tadašenjg KGB-a. Još je uvek klasifikovana i tajna jedinica.

"Vimpel" je smatran elitnom jedinicom, međutim, nakon raspada SSSR-a, desetkovan je beskrajnom reorganizacijom. Jedno vreme tokom vladavine Borisa Jeljcina, ova jedinica prebačena je sa GRU u nadležnost policije, kada se pobunio veliki deo operativaca smatrajući da je ponižen tim što su prebačeni pod policijsku kontrolu i više od njih 200 napustilo je službu. Kasnije su vraćeni pod GRU.

Posle 20 godina konačno otkrio! Evo kako je Rusija uspela da izbegne građanski rat kakav je uništio Jugoslaviju!

AUTOR: Sputnik; D.K. DATUM I VREME: 03.10.2019. 21:26 Rusija je uspela da izbegne građanski rat devedesetih godina prošlog veka samo zahvaljujući radu i strpljenju stanovnika zemlje, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na diskusionom klubu „Valdaj". Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP „Pre skoro 20 godina, uoči početka 2000.

Svi operativci "Vimpela" obučeni su za taktičke operacije, padobranstvo, vožnju raznih vozila, ronjenje, tehnike podvodne borbe, penjanje i alpske konopce, a obučeni su za prikupljanja obaveštajnih podataka. Operateri "Vimpela" prolaze posebnu obuku vezanu za improvizovane ili posebne eksplozivne naprave, omogućavajući im da koriste "terorističke" taktike za obavljanje svojih operacija.

Regionalne grupe "Vimpel" bile su raspoređene u gradovima sa posebno važnim nuklearnim postrojenjima. Učestvovala je u čečenski ratovima i u napadu na zgradu Vrhovnog sovjeta tokom ruske ustavne krize 1993. godine. Malo se zna o njegovim trenutnim operacijama i aktivnostima, izuzev hapšenja čečenskog vođe militanata Salmana Radujeva u martu 2000. godine i napada na školu u Beslanu u septembru 2004. godine.

Snage za specijalne operacije (SSO)

Najnovije i najtajanstvenije jedinice ruskih komandosa nose jednostavan naziv, Snage za specijalne operacije (SSO). Postoje podaci da su osnovane 2009. godine, a njihove redove popunjavaju iskusni vojnici, nekadašnji pripadnici drugih jedinica.

Nakon odgovora ruskog predsednika u sali nastao muk! Svi su gledali u njega!

AUTOR: Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 01.10.2019. 22:52 Putin na sve ima spreman odgovor. Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom sednice Visokog evroazijskog ekonomskog saveta u Jerevanu reagovao na krik gruzijske novinarke. Na pitanje novinarke gruzijske televizije kada će Rusija početi da ispunjava svoje obaveze, preuzete 2008.

Prema nekim ruskim medijima, pripadnici SSO učestvovali su u borbama u sirijskom gradu Palmira. Sajt Lenta.ru tvrdi da su ruski specijalci bili angažovani protiv terorista u različitim delovima sveta – od severne Afrike do Avganistana, kao i u nekim bivšim sovjetskim republikama u centralnoj Aziji.

E.N.O.T Corp

Sada već ugašeni E.N.O.T Corp je ruska paravojska, čiji članovi ratuju u raznim delovima sveta.

Ilustracije radi, pojedini nekadašnji pripadnici E.N.O.T. Corpa borili su se na strani proruskih sepratista u istočnoj Ukrajini. E. N. O. T. je bio u bliskim odnosima sa Savezom dobrovoljaca Donbasa (SDD), a vođa E.N.O.T.-a, Roman Telenkovič bio član uprave SDD i učestvovao je u sukobima u Donbasu. U istim sukobima učestvovali su i članovi još poznatije organizacije tog tipa, takođe ruske - "Vagner".

Ruska državna agencija TASS takođe je pisala o E. N. O. T.-u, navodeći da su njeni članovi, pored vojnih operacija u Donbasu, učestvovali i u onima u Siriji i Nagorno-Karabahu (regija koja se nalazi između dve bivše sovjetske republike Jermenije i Azerbejdžana, prim. aut.). Takođe, TASS se osvrnuo i na kampove u kojima su, kako je navođeno, "tinejdžeri obučavani da pucaju i koriste eksploziv".

Pripadnici ove grupacije na Zlatiboru su držali dečiji vojni kamp, gde su ih podučavali snalaženju u prostoru, borilačkim veštinama i gde su ih podučavali zajedništvu.

BONUS VIDEO: Beogradski Pobednik nikad bliže kameri! Dosad neviđeni detalji!