Vladimir Putin Redžep Tajip Erdogan
Shutterstock/AP/Yasin Bulbul
Vladimir Putin Redžep Tajip Erdogan

Shutterstock/AP/Yasin Bulbul

Vladimir Putin Redžep Tajip Erdogan, Foto: Shutterstock/AP/Yasin Bulbul

 

Turske jedinice gađaju pozicije sirijskih vladinih snaga i ruske avione u provinciji Idlib, navodi se u reportaži televizije „Rusija 24“.

„Sirijsku vojsku, u bukvalnom smislu, spasava avijacija – svoja i ruska. Avioni Ratnog vazduhoplovstva Sirije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije iz dana u dan zaustavljaju militante“, navodi dopisnik sa Bliskog istoka Jevgenij Podubni.

 Po njegovim rečima, turske snage i militanti aktivno koriste protivvazdušne komplekse. Ruska i sirijska avijacija koriste toplotne mamce za zaštitu od vatre.

„Ruski i sirijski avioni gađaju lažne toplotne mete, nakon što bombarduju pozicije radikalnih snaga, bivše Al Kaide“, navodi se u reportaži.

 Epicentar borbenih akcija je u području sela Najroba, Sana i Džubasa.

Akcije Ankare su odgovor na vazdušne napade u kojima su poginula najmanje dva turska vojnika. Kako piše „Dejli Sabah“, još dva vojnika su povređena. Ko je izveo napad, nije saopšteno.

Prema kanalu, akcije Ankare bile su odgovor na vazdušni napad, u kojem su poginula najmanje dva turska vojnika. Povređena su još dva vojnika. Ko je tačno izvršio napad nije navedeno.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da Turska nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima razgovora sa Rusijom o sirijskom Idlibu i spremna je za početak vojne operacije u tom regionu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ovo nazvao najgorim scenarijom.