Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Turska delegacija nalazi se u Moskvi, a glavna tema razgovora je situacija u Siriji, konkretnije situacija u sirijskoj severozapadnoj provinciji Idlib gde upravo traje ofanziva sirijske vojske, a informacije govore kako u istoj s intenzivnim vazdušnim napadima učestvuju ruske vazduhoplovne snage.

Redžep Tajip Erdogan

AP

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP

Turska tvrdi kako zbog ruskih vazdušnih napada desetine hiljada sirijskih civila kreću prema turskoj granici. Turski predsednik Erdogan je tokom vikenda rekao kako se radi o brojci od 80,000 ljudi dok je turska humanitarna organizacija IHH objavila još veću procenu - 120,000 ljudi.

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Opozicioni izvori tvrde kako sirijske i ruske vazduhoplovne snage namerno gađaju civilne konvoje koji pokušavaju da pobegnu iz grada Marat al-Numan. Rusija i Sirija takve optužbe oštro odbacuju navodeći kako su jedine mete vazdušnih i drugih udara položaji militanata, uključujući i položaje terorističke organizacije Al-Nusra Front.

Bitka za Marat al Numan

Liveuamap

Bitka za Marat al Numan, Foto: Liveuamap

Sirijska vojska je objavila kako su njihove snage oslobodile još nekoliko naselja na prostoru provincije Idlib te se sve više približavaju strateškom gradu Marat al-Numanu.

Turska delegacija u Moskvi verovatno će pokušati, još jednom, da nagovori Rusiju da zaustavi aktuelnu ofanzivu, ali hoće li se to dogoditi saznaćemo uskoro.

Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Izvori navode kako će se takođe raspravljati i o sve napetijoj situaciji u Libiji gde Turska ističe kako bi mogla uskoro da pošalje svoju vojsku uprkos činjenici da je Rusija izrazila veliku zabrinutost oko takvog mogućeg scenarija.