Vladimir Putin
Printscreen
Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Ogromnu pažnju svetskih medija izazvala je bela šolja ruskog predsednika Vladimira Putina sa kojom se pojavio na svečanoj večeri tokom samita G20 u Osaki. Ovaj predmet je skrenuo pažnju javnosti nakon što su kamere zabeležile da je upravo tom šoljom Putin „nazdravio“ sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Pojedini mediji su čak pisali i o tome da je Putin na ovaj način ispunjavao preporuke ruskih bezbednosnih službi, kako bi se preduzele sve moguće mere da se izbegnu određeni incidenti, poput mogućeg trovanja ili tome slično.

Međutim, da se ne radi o senzaciji, već o uobičajenoj praksi ruskog predsednika, pojasnio je njegov portparol Dmitrij Peskov. Prema njegovim rečima, Putin već nekoliko godina gde god da krene sa sobom nosi ovaj beli termos sa ugraviranim grbom Ruske Federacije, iz kojeg pije svoj omiljeni — zeleni čaj.

„Ako vas interesuje ova tema, savetujem da malo pretražite internet. Garantujem da tamo možete pronaći mnoštvo informacija o tom termosu. Ovde se ne radi ni o kakvoj senzaciji, baš mi je čudno što su se mediji tek sada zakačili na temu termosa“, prokomentarisao je Peskov.

Tajna termosa ruskih lidera

Stvar je u tome, objašnjava bivši kuvar iz Kremlja Viktor Beljajev, što nije Putin prvi koji koristi takve termose prilikom putovanja. Svojevremeno je i Leonid Brežnjev nosio sopstveni termos iz kojeg je pio čaj sa mlekom, a Mihail Suslov je voleo da iz sličnog takvog termosa pije svoj omiljeni čaj od šipka.

Stvar je vrlo prosta, pojašnjava, ovaj termos je u stanju da dugo vremena održava toplotu napitka koji se u njemu nalazi, a mnogi lideri imaju svoje omiljeno piće koje vole da imaju uvek pored sebe.

Kada je reč o Brežnjevu, podseća Beljajev, on nije voleo da mu se čaj pravi od vruće vode nakon čega bi se u njega dodalo mleko, već je voleo da se čaj isključivo preliva vrućim mlekom, zbog čega je uvek sa sobom nosio termos u kojem je bio taj napitak specijalno napravljen za njega.

Stoga, dodaje on, tvrditi da se Putin plaši trovanja, zbog čega svuda sa sobom nosi ovaj termos, apsolutna su besmislica.

Pomama za belim termosima

Ubrzo nakon što je Putinov beli termos postao hit u medijima i na društvenim mrežama, potražnja za tim proizvodima na kineskim onlajn sajtovima za kupovinu porasla je abnormalno, saopštio je list „Global tajms“.

Stvar je u tome što su kineski proizvođači veoma brzo napravili repliku Putinovog termosa pod nazivom „Putinov keramički termos“. Kako prenose mediji, postoji ženska i muška verzija ovog predmeta, a cena mu je oko 11 dolara.

Pročitajte još: